.. / / / 02.05.2002

Anti-droga propad

Prejšnji četrtek in petek se bosta zapisala v slovensko pop zgodovino. Najbolj čislan bend na naših tleh, nesporni carji alternative in mainstreama, ljubljenci kritikov in "tiniboperic", Siddharta, so igrali pred 20 (dvajsetimi) obiskovalci, ki so predstavljali publiko v veliki dvorani Tivoli. Festival Mladi za življenje brez droge je pogorel po celi črti. Je droga res sestavina rock kulture?

Si predstavljate ta filing? Meni gre na smeh- predstavljate si tivolsko dvorano, ogromen podest, tribune,celo feršetekerijo, žaromete in veliki oder, pod njim pa - praznina. Za crknit. Koncert je trajal do tretje ure zjutraj ...

Organizatorka, Anita Marušič je naslednica Pop Arts polomije, vendar se je vzdržala nihilizma in kljub debakelu prvega dne napovedala triumf za vsako ceno. Četudi je že v četrtek, ko so bili napovedani koncertni prispevki rockerjev kot so; Los Ventilos, Društvo Mrtvih Pesnikov, Sausages, Zaklonišče Prepeva, Psihomodo pop, blagajna kazala deficit, je gospa Anita vztrajala na izpeljavi dogodka. Prikazalo se je za en šolski razred ljudi, še manj jih je prišlo na petkovo prireditev, ko so bili napovedani keltski budisti Siddharta, pa O.S.T.-i, Dreamwalki, Lara Baruca, Let 3, Pshycho-Path. Sama zveneča imena.

Prav zato je na mestu vprašanje, zakaj? Pa izvedimo primerjavo s propadlim Pop Arts festivalom. Pop Arts je načrtoval zelo drzno izvedbo festivala, ki sicer ustreza srednjeevropskim merilom, kakim malim podalpskim, manj.Gostje - od Marilyna Mansona do Papa Roach in vse, kar je bilo vmes, so obljubljali mnogo. Zapletlo se je pri denarju in DPMŽ-ju. Obetal bi se nam še en koncertni dogodek, predem zagulimo šolske klopi. Saj veste, litre alkohola, rajanje, kozlanje pa te reči.

To je esenca rajanja, mar ne? Že vse od koliščarjev in Vaške situle, pa skozi Prešernovo in Cankarjansko dobo se Slovenci oplajamo z vinom, ki po žilah "rokersko" kri budi. Tistega osmega dne, ko je nastal rock, je Bog nazdravu s kriglo pira. Še kasneje so panksi ritualizirali pank koncert in so mašno vino zamenjali s flašo pira. Še kasneje so neki drugi drogi, ekstaziju, rejverji dodali kultni žig in podžgali produkcijo anti-droga člankov v večini medijev. Nastal je mit.

Je droga sestavina rock, ali če hočete, mladinske kulture? Ali bolje, je možno sintagmo seksa, droge in rock'n rolla redefinirati, jo razbiti? Seveda. Lahko poslušaš rock, pa ne seksaš. Lahko seksaš, pa ne poslušaš. Ali pa samo - poslušaš (čeprav se v teh dneh samo posluša bolj po redko). Prav to sintagmo so hoteli organizatorji rock koncerta Mladi za življenje brez drog redefinirati. Misliti, da rock lahko obstaja brez droge.Ali brez seksa.

Ali pa so prav to sintagmo zavrnili potencialni obiskovalci, ki si rocka ne predstavljamo brez pira. Ali Siddharto brez seksa in drog. Ali rocka brez seksa? To bi bil šele šok!

***

Izjava Marjana Pirnarja (Festival Novo mesto - ozvočevanje prireditev)

Organizatorka koncerta je že v začetku februarja dobila ponudbo za ozvočitev dobrodelne prireditve Mladi ... za življenje mladih brez droge v Hali Tivoli dne 25. in 26. aprila. Glede na ugodno ponudbo nam je ponudila celo predplačilo, do katerega pa ni prišlo.

Organizatorka, ki s tovrstnim dogodkom nima izkušenj, je bila deležna nasvetov z naše strani, kot s strani zastopnikov glasbenih skupin, vendar jih ni upoštevala. Ker nam je zadeva, kot tudi mnogim izvajalcem, postajala vse bolj dvomljiva, smo ji poslali novo ponudbo s priporočeno pošiljko, v kateri smo s predplačilom pogojevali našo prisotnost na prireditvi. Odgovora ni bilo in s tem je bil projekt za nas zaključen.

Kljub temu smo jo v četrtek zjutraj, prvi dan koncerta, s telegramom obvestili, da ji ne glede na to, da se ponudbi ni odzvala, Festival Novo mesto brezplačno daje manjšo storitev ozvočenja in luči (glede na pričakovani obisk). Ob našem prihodu, je bila reakcija organizatorke zelo burna, kot da ji ne bi ustrezalo, da smo sploh prišli. Verjetno bi s tem že prvi dan dobila dober razlog za odpoved koncerta in obenem krivca. Glede na njeno neprimerno organizacijo, skoraj nikakršno promocijo, je bilo na koncertu v Hali Tivoli poleg nastopajočih in varnostne službe še približno 20 ljudi.

Kljub temu je oganizatorka vztrajala z deveturnim koncertom do tretje ure zjutraj. Čeprav smo korektno in brezplačno oddelali svoj posel, je bil odnos organizatorke do nas izredno negativen. Ker prireditev, kjer izvajalci nastopajo dobesedno pred prazno dvorano, ne prinaša nikakršnih finančnih sredstev v dobrodelne namene, temveč ravno nasprotno, smo jo obvestili, da naj drugi dan prireditve ne računa več na našo pomoč. O tem smo takoj zjutraj obvestili tudi večino izvajalcev, ki nas je podprla v naši odločitvi.

***

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.