.. / / / 08.03.2022

Vse najboljše za mednarodni dan žensk

Drage dame, žene in dekleta. ŽVPL vam ob vašem prazniku želi vse najboljše in najlepše, upamo pa tudi, da poseben dan namenjen pravicam žensk čim prej sploh ne bi bil več potreben. Naj bo enakost enaka za vse in to vse dni v letu. In to ne samo ekonomska, tudi družbena, politična in čustvena.

Toda zakaj Dan žena? Skupščina Združenih narodov v svojih dokumentih navaja dva glavna razloga: prvi je ta, da bi je za mir in družbeni napredek potrebno medsebojno sodelovanje in enakost žensk, drugi pa, da bi se ženskam na ta dan izrazilo priznanje ženskam za prizadevanja na področju mednarodnega miru ...

Zgodovinskih dejstva ...

... povezana z nastankom praznika vseh žensk:

  • 8. marec 1857: newyorške tekstilne delavke stavkajo zaradi nehumanih delavnih pogojev in nizkih plač. Policija jih napade in zaustavi stavko. Čez dve leti se v New Yorku ustanovi prvi ženski sindikat.
  • 8. marec 1908: 15.000 žensk je na ulicah New Yorka zahtevalo krajši delavnik, boljše plače, volilno pravico in prepoved dela otrok.
  • Praznik žena so že leta 1911 ženske praznovale v Avstriji, na Danskem, v Nemčiji in Švici. Leta 1913 so v Rusiji ženske prvič praznovale dan žena, skoraj po vsej Evropi pa so ženske naslednje leto praznovale svoj praznik.
  • Zadnjo nedeljo v februarju leta 1917 ruske ženske stavkajo za "kruh in mir" (v vojni je umrlo več kot dva milijona Rusov).
  • Štiri dni kasneje je car Nikola sestopil iz oblasti, začasna vlada pa je ženskam dala volilno pravico. Nedelja se je zgodila 23. februarja po julijanskem ali 8. marca po gregorijanskem koledarju.

Od takrat pa do danes je Dan žena postal globalni praznik, skupščina ZN pa je leta 1977 osmi marec proglasila za Mednarodni dan ženskih pravic in mednarodnega miru.

Naj bo dan žensk vsak dan.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Vse najboljše za Dan žena / foto: FreeMediaArchive.com - thumbnail

Vse najboljše za Dan žena / foto: FreeMediaArchive.com