.. / / / 08.06.2010 09:46

iPhone 4: predstavljen najboljši iPhone do sedaj

Steve Jobs, direktor Applea je danes dopoldne po lokalnem času predstavil dolgopričakovani iPhone 4, ki s seboj prinaša marsikatero stvar, ki s(m)o jo od enega najnaprednejših telefonov zadnjih let že kar nekaj časa pogrešali.

Nova oblika, boljši ekran

Novi iPhone je že na pogled še lepši kot starejši bratje: jekleno ohišje služi kot okvir za nosilce sprednjega in zadnega dela, ki sta v celoti iz posebnega stekla, ki je kar 30x trdnejše kot plastika! Drastično je izboljšana kvaliteta zaslona, imenovanega mrežnični (retina) zaslon s kar 326 piksli na inč, oz. 960×640 pikslov (kar je 4x bolj oster zaslon kot poprej).

Boljša baterija, Apple A4 procesor, multitasking

Bistveno boljša je tudi baterija, ki bo zdržala v pripravlenosti kar do 300 ur, da pa bodo aplikacije delale nemoteno (in tudi v večopravilnem načinu) pa bo skrbel Appleov procesor A4, ki poganja tudi iPhoneovega bratranca iPada!

Kamera s 5 MP (končno) snema HD video, iMovie, FaceTime

Nova je tudi kamera, ki sedaj premore 5 megapikslov, ima LED bliskavico ter 5x digitalni zoom, novi iPhone pa je sposoben tudi snemanja videa v HD kvaliteti - in sicer v načinu 720p, s hitrostjo 30 fps, za lažjo montažo pa so pri Apleu razvili iMovie za iPhone. Ker pa ima iPhone 4 v bistvu 2 kameri, spredaj in zadaj, lahko z njim po novem opravljate tudi video klice, ki jim pri Appleu rečejo FaceTime. A le z drugimi iPhone 4 in to samo preko brezžične povezave.

iPhone OS 4.0 je iOS 4 ter iBooks

Kot je bilo pričakovati, je s strojno prišla tudi nova programska oprema, tako je tu dolgo pričakovani iPhone OS 4.0, oz iOS 4, kot se mu reče sedaj. Končno so v OS dodali tudi možnost združevanja aplikacij po mapah, z iPada pa so tudi na iPhone prišle iKnjige oz. iBooks - Appleova spletna knjigarna (ki je za mišjo dlako lepša in boljša od Amazonovega Kindlea).

Seveda je novih stvari še kar nekaj, od giroskopa, dvojnega mikrofina, Wi-fijem v načinu 802.11 b/g/n, do boljše Mail aplikacije, boljšega kontrasta zaslona, in mnogo malenkosti, seznam si oglejte na uradni iPhone strani.

V ZDA naprodaj od 24. junija, pri nas najprej septembra

V ZDA bo iPhone naprodaj od 24. junija 2010, po ceni 199 $ za 16 GB model in 299 $ za 32 GB (ob vezavi z AT&T, seveda). iPhone 3GS bo padel na ceno 99 $, iPhone 3G pa bo umaknjen s prodaje. iPhonea 4 se bodo 24.06. veselili tudi v Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji in na Japonskem, medtem ko bo ostali svet moral počakati še kakšen mesec.

Julija bo na voljo v še 18 državah, avgusta še v 24 državah več, septembra pa še v 40 preostalih državah, med katerimi bo tokrat tudi Slovenija, vsaj po omembi naše deželice na Appleovi strani sodeč. Cena za odklenjen model bo najbrž (v Evropi) tako ostala pri 619 € za manjši in 719 € za spominsko večji model ...

... upajmo, da temu ne bo tako in da bomo končno lahko kupili iPhone 4 tudi v Sloveniji po malo nižji ceni, kot 619 evrov, a na uradne cene in sezname držav, kjer se bo iPhone pojavil najprej, kje kasneje (in kje nikoli) bomo bogli še malce počakati.

Držimo pesti, da ga dobimo tudi mi ;)

Update 8.6.2010, 9.46: spodaj še video multitaskinga oz večopravilnosti.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

iPhone 4 / vir: Apple.com - thumbnail

iPhone 4 / vir: Apple.com