.. / / / 28.01.2002

Kdo vohuni za nami?

VX2 je razvilo aplikacijo katera spremlja vašo aktivnost v cyber prostoru , odpira "pop-up" oglase, beleži pisanje v razne forume in kar je najbolj zastrašujeoče, pred tem "vohunskim" programom (Spyware) niso varni niti tako imenovani "varni" vpisi vaših kreditnih kartic.

Program pa ima še eno "zanimivo" lastnost in to je da se ga lahko zamaskira v druge programe ali pa v ohranjevalnike zaslona.

Eden od bolj popularnih programov, ki je vseboval ta vohunski program je izmenjevalec glasbenih datotek Audio Galaxy, kateri pa naj bi prenehal s takim početjem.

Po pisanju časopisa Wired News, naj bi podobne programe uporabljali tudi drugi "file-sharing" programi kot so Kazaa, BearShare in LimeWire.

Ker to vsekakor niso izolirani slučaji je velika verjetnost, da ste si ta ali podoben vohunski program že naložili na svoje priljubljeno računalo. Hvala bobu ™ pa, da obstajajo tudi načini, kako se rešite te nadloge.

Stran Counterexploitation je zelo koristen vir informacij o tem problemu, prav tako pa je zelo koristen brezplačni program AD-Aware, ki pregleda vaš računalnik in poišče vse vohunske programe na njem.

Viri in podroben info na:
Wired News
Mladina
Counterexploitation

Program:
AD-Aware

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Spyware - thumbnail

Spyware