.. / / / 18.05.1998

Maturantski post žuri

Matura predstavlja v življenju vsakega mladostnika prvo večjo življenjsko prelomnico, saj se po maturi življenje bistveno spremeni. Nekateri se zaposlijo, drugi spet nadaljujejo svoje izobraževanje in upajo na boljše čase.

In v počastitev te prelomnice služijo maturantski plesi. Dogodek, kjer se mladci in mladenke prelevijo v odrasle osebe. Navadno se maturantski plesi dogajajo na lokacijah kot so: Cankarjev dom, Križanke ali Festivalna dvorana. Procedura je dokaj klasična: Gaudeamus, četvorka, večerja in žur z bendom po izbiri organizatorjev. Vendar se uradni del navadno konča najkasneje ob drugi uri zjutraj...

Iznajdljivi maturanti se takrat odločijo za nastanitev v enem od ljubljanskih lokalov, kjer ponavadi proslavljajo pozno v noč, oziroma v zgodnje jutro, najbolj vztrajni pa ne odnehajo še naslednji dan. To pa je nedvomno koristen podatek za vsakega žurerja/žurerko, v katerem je vsaj kanček avanturista.

Ti žuri imajo vse: glamur, eleganco, kopico dvijih maturantov/maturantk, željnih zabave, ples, skratka vse in še več kar mora imeti dober žur. In kjer je dober žur, mora biti nedvomno tudi vsak bolj zaveden žurer.

Kaj je lepšega, kot poln lokal urejenih maturantov (oz. maturantk), ki si želijo zabave, kot še nikoli v življenju. K vsesplošnemu dobremu vzdušju spada tudi dobra glasba in seveda kakšna pijača za sprostitev. Na začetku takega žura je atmosfera precej mirna, nekateri še prihajajo, iščejo prijatelje, oziroma prostor, kjer se bodo stacionirali.

Nato skoraj obvezno sledi prva pijača, uvodni pogovor (ki je ponavadi komentar na dogajanje na uradnem delu maturanca), druga pijača, prvi ples, ki pa se nadaljuje pozno v noč. Razgreta telesa na plesišču, ob šanku, za mizami v WC-ju, tisti najbolj razgreti pa se odmaknejo v kakšne bolj privatne prostore, kjer svojo razgretost pripeljejo do vročičnega zaključka.

Drugi spet gasijo vročico maturantske noči s svojo najljubšo pijačo na n-to potenco, nekatere pa v tej noči zaradi kakršnihkoli razlogov premami spanec, vendar jim je naslednji dan upravičeno žal? Vse se konča, ko kraj "zločina" zapusti še zadnji maturant in vsem udeležencem, na burno noč ostanejo le spomini (tisti v glavah oziroma na celuloidnem traku).

Zato ni potrebno povdarjati, da so post maturantski žuri zares divji in med žurersko populacijo zelo cenjeni. Navsezadnje je to noč na katero so maturanti čakali štiri leta in zato vsi žurajo na vse kriplje in pretege in prav nihče noče zamuditi tega.

Prav zaradi vseh teh razlogov se vam splača malo pozanimati kaj se kje in kdaj dogaja, vsekakor pa vas bomo na ŽVPL-u o čim več dogodkih sproti obveščali.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Ilustracija iz članka Maturantski post žuri - thumbnail

Ilustracija iz članka Maturantski post žuri

Foto: Davorin Pavlica