.. / / / 15.09.2000

Otvoritev razstave v ŠKUC-u

V sklopu projekta MSE-projects Zagreb - exhibition se je predstavilo sedem umetnikov na temo turizem.

V Galeriji ŠKUC je bila v četrtek, 14. septembra 2000, otvoritev razstave na temo turizem, z naslovom Mala dežela za velike počitnice (reklamno sporočilo uporabljeno v hrvaški turistični kampaniji iz sredine devetdesetih let), ki je v sklopu MSE- projects, Zagreb-exhibition 2000. Na skupinski razstavi so se predstavili Sandro Đukić, Alen Florinčić, Aleksandar Battista Ilić, Andreja Kulunčić, Renata Poljak, Sandra Sterle in Slaven Tolj. Kustosinji razstave sta bili Ana Dević in Nataša Ilić. Razstave se je udeležilo precejšnje število obiskovalcev, ki so si jo lahko ogledali ob kozarcu refoška.

Video Alena Florinčića je sestavljen iz ponavljanj številnih poizkusov, da bi prilezel iz morja, kar se izkaže za nemogoče. Serija fotografij Sandra Đukića "Potovanje okoli sveta v stotih dneh" in spletni projekt Sandre Sterle, ki se ukvarjata z virtualnimi potovanji in napetostjo med vprašljivo avtentičnostjo potovalne izkušnje in zlomom ne-lokacij znotraj realnosti potrošništva.

Projekt Aleksandra Iića "Vikend umetnost: Aleluja gori" (performans Ivane Keser, Tommislava Gotovca in Aleksandra Ilića) je permanentni performans, ki se je začel leta 1996 na gori Medvednica pri Zagrebu.

Video Renate Poljak je osnovan na ponavljanju, ki odkriva nerazsodnost odločanja, medtem ko istočasno kaže spolne klišeje. Podobna vrzel med avtentično izkušnjo in predpisanimi vzorci vedenja usmerja zabavo v turizmu.

Slavena Tolja "Tako lep, tako prazen" je ironična inverzija aktualnega reklamnega sporočila, ki je bil uporabljen na Češkem za promocijo poletnih počitnic na Hrvaškem v letih po koncu vojne.

Razstavni projekt skuša v širšem kontekstu raziskati fenomen sodobnega turizma. Hrvaška pripada krogu dežel, ki so svojo identiteto navzven predstavile s turizmom. Umetniška dela se s temo turizem ukvarjajo iz različnih perspektiv.

Marina Horvat - avatar

Marina Horvat

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 11 člankov.