.. / / / 27.05.2003

Ste zares svobodni?

Amerika ima nove bankovce za dvajset dolarjev. Brez skrbi, iz njih se (še) ne smehlja George Bush Jr., na njih ni naslikanih novih ameriških kolonij (Afganistan, Irak), pa tudi niso modri, rdeči, oranžni, vijolični ali mavrični, kot so predlagali nekateri naključni Američani.

Ne, iz dvajsetaka se še vedno smehlja dobri stari Jackson in še vedno je zelen. Svetlo zelen, da ne bo pomote! Menjava bankovcev je predvsem rezultat vedno bolj iznajdljivih ponarejevalcev, ki jih bodo poskušali s svetlo zeleno barvo (in nekaterimi drugimi - tehnološkimi novitetami) nekoliko zmesti.

A kar me je pri celotni stvari zmotilo, je bil predstavitveni video, ki je pospremil uradno ceremonijo ob rojstvu novega bankovca. Na njem nam namreč predstavijo simbolno vrednost zelenih bankovcev: So simbol svobode, stabilnosti in varnosti. Podpirajo ideale in gradijo ameriške sanje!!! Kako prosim!?! Torej, naj iz tega sklepamo, da kdor ne premore dolarjev ni svoboden in živi v nevarnosti, je brez idealov in stabilnosti in ne more živeti ameriških sanj.

Najhuje pri vsej stvari je to, da naj bi to izjavili normalni ljudje na cesti. Obstajata seveda dve razlagi: prva je ta, da je bila to le spretna reklamna poteza in še ena politična (samo)promocija ameriškega načina življenja, ali pa so po mnenju povprašali le bogataše, ki si (svobodnega) življenja brez zelencev res ne znajo več predstavljati.

Jasno, v videu ne boste videli revnih. Ti ljudje namreč v rokah redkokdaj držijo dvajsetaka in njim ta košček papirja ne pomeni nič več kot golo preživetje. Sicer pa, če vprašate bogate, vam bodo verjetno zatrdili, da si taki ljudje, ki ne premorejo dvajsetaka, vseh prej naštetih "dobrin" niti ne zaslužijo.

In kateri od teh simbolov sploh držijo? Svoboda? Če vprašate manjšine in temnopolte vam bodo povedali vse kaj drugega, kot pa da se počutijo svobodni. Stabilnost? Dolar je v primerjavi z Eurom na najnižji ravni od ustanovitve slednjega. Varnost? Po 11. septembru ter škandalih v Enronu in podobnih multikorporacijah ne moremo govoriti ne o fizični, še manj pa o finančni varnosti. Ideali? Mogoče Dolar lahko povežemo zgolj z ideali kapitalističnega bogatenja in brezumne potrošnje. Ameriške sanje? Srčno upam, da Američane vsaj v sanjah še ne preganjajo zelenci.

Kakorkoli že, po kratkem premisleku sem hitro stopil do najbližje menjalnice in nekaj naših suženjskih, nestabilnih in nevarnih tolarjev in eurov zamenjal za dolarje. Samo tako, za vsak slučaj, da sem prepričan, da sem svoboden, da ne pozabim in da lahko vedno pogledam v denarnico in sem pomirjen, da sem še vedno svoboden! Pa tudi nikoli se ne ve, kdaj lahko pride Bush tudi v našo deželo z željo da nas osvobodi, nam prinese stabilnost, varnost, ideale in ameriški način življenja. Zato si tudi sami čimprej zagotovite svoje zeleno potrdilo, da ste zares svobodni!

P.S.: Omenjeni video in predstavitev novega bankovca si lahko ogledate na: www.moneyfactory.com/newmoney

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

20 dolarjev - thumbnail

20 dolarjev