v rubriki dogodki:
.. / / / 27.04.2000

21. avtomobejbski sejem

Salon blišča pločevine in lepote. Morda se vam številka zdi velika, toda res smo jih gostili že enaindvajset. Tudi tokratni salon ni odstopal od svojega povprečja, postregel nam je tako s presenečenji, kot tudi z razočaranji. Utrinke, mnenja in zanimivosti pa vam bom nanizal v tem virtualnem sprehodu po avtomobilskem salonu.

Začnimo z zanimivostmi. Obisk salona je spet dokazal, da smo Slovenci avtomobilski narod, saj je salon od otvoritve v soboto, 17. 4., pa do torka, 20. 4., obiskalo kar 41157 ljudi. Zakaj tudi ne, saj so imeli kaj videti. 277 razstavljavcev je zasedlo skoraj 13000 kvadratnih metrov površin. Med razstavljenimi avtomobili pa ste lahko videli prav vse, od avtomobilov, ki si jih lahko privoščijo navadni smrtniki, preko luksuznih limuzin pa tja do super športnikov.

Na kratko se sprehodimo med avtomobili. Honda nam je pokazala njihov nov športni dvosed S 2000, avto, ki si ga je veselje ogledati in jih bo tudi na naših cestah veliko. Industrijaimport nas je presenetila s predstavitvijo Lotusov, v Ljubljano so pripeljali dva modela, prečudovito Elise in Esprita, ki pa se s svojim zastarelim dizajnom ni mogel kosati z ostalimi avtomobili na salonu. Na skupnem razstavnem prostoru ste si lahko ogledali novega Maseratijevega lepotca 3200 GT ter Ferrarijeva F 550 in F 355.

BMW se je pohvalil z modeli M 5, Z 3 coupe in pa z zastavonošo njihovega visokega razreda 750iL (L je inačica luksus in pomeni podaljšano medosno razdaljo in opremo, ki bi jo z veseljem imeli v stanovanju, glej sliko .). Mercedes pa je pripeljal na ogled svoj novi razred S. Zelo zanimiv je tudi novi Toyotin malček Yaris, ki bo zagotovo ogrel srca mnogih Slovencev. Izkazal se je tudi uvoznik vozil znamke Mitsubishi, saj je k nam pripeljal njihova rally avtomobila Mitsubishi Carisma EVO 6 in Mitsubishi Pajero Dakar. Rahlo nas je razočaral Fordov razstavni prostor, saj je tam namesto napovedanega Forda Fokusa WRC (World Rally Car) stala le njegova maketa, je pa res, da so nam predstavili celotno paleto Fokusov in novi coupe imenovan Cheetah. Roverjev prostor sta krasila predvsem novi Rover 75 in pa mali MGF. Ljubitelje hitrih Renaultov pa bo prav gotovo razveselil novi Clio sport, ki ga bo poganjalo kar 170 konjskih moči.

Seveda pa avtomobilski saloni niso zanimivi samo in izključno zaradi avtomobilov in dodatne opreme. Pomemben faktor, ki pripomore k zanimivosti samega salona so tudi prikupne hostese, ki se vam prijazno smehljajo izza stojnic in razstavnih prostorov. Res je, lepa dekleta so se kar vrstila in imeli ste veliko priložnost, da bi se na vsakem razstavnem prostoru ponovno zaljubili, če bi to hoteli. Še posebej pa moram pohvaliti prijaznost in prikupnost hostes na razstavnem prostoru Sveta za preventivo in varnost v prometu, ki so izvajale kviz o poznavanju cestno prometnih predpisov in hostese, ki so predstavljale podjetje Bosch.

Še pomembna informacija, policija je dobila nove elektronske alkoteste, ki bodo nadomestili odvzem krvi, in le ti so preklemano natančni in vam zato izgovori kot so: "Ravnokar sem spil malo pivo in zato alkotest kaže tako veliko številko.", ne bodo prav nič pomagali. Torej pazite, kako globoko pogledate v kozarec, preden sedete za volan. Zgolj za ilustracijo: veliko pivo, petnajst minut po zaužitju da vrednost 0.25 promila (dokazi priloženi).

Za konec pa še velika pohvala, ki bi sicer spadala v našo rubriko lokalov, pa vendar. Pohvala gre lokalu z zanimivim imenom "Specializirana premična okrepčevalnica s.p.", saj je bila postrežba res izvrstna. Na natakarja ni bilo potrebno čakati in prav tako ne na pijačo, ki sva jo naročila s fotografom. Še dodatno pa naju je presenetilo dejstvo, da sva lahko plačala vsak posebej, ne da bi naju natakar pisano pogledal, kar je v ljubljanskih lokalih prava redkost. Torej če boste kdaj obiskali Gospodarsko razstavišče, je to lokal, kamor se splača zaviti.

Foto: Martin Vodopivec

Sebastjan Dimnik - avatar

Sebastjan Dimnik

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 27.04.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 10 člankov.