v rubriki dogodki:
.. / / / 17.03.2005

Pet Duo in Daniel Gloomy v klubu Lipa

V soboto, 12. marca 2005 je bila diskoteka Lipa iz Spodnjih Pirnič dobesedno zabasana. Pet Duo (Ana in David), Daniel Gloomy, Peter B, Wortex in Borka so privabili žurerje od blizu in daleč, ki jih precej kislo vreme niti najmanj ni odvrnilo od celonočnega rajanja.

Da bo Lipa zapolnjena, je bilo jasno vsem, ki so samo za pet minut šli na IRC kanale, saj se je govorilo skoraj izključno samo o tem. Že zaradi tega samo ŽVPLjevci prišli v Lipo bolj zgodaj, saj smo upali na kako prazno parkirno mesto. Tu nas je Lipa prijetno presenetila, saj so končno razširili svoje malo parkirišče z bolj improviziranim dovozom in s kakimi 30 parkirišči, ampak napredek vsekakor! Končno nam ob kakih bolj pomembnih dogodkih ne bo potrebno parkirati kje sredi njive.
Drugo malo manj prijetno presenečenje smo doživeli ob vhodu. Pred vrati se je namreč gnetlo kakih 40 žura željnih ljudi, vratarji pa so jih spuščali v Lipo zelo zelo počasi. Nekateri so čakali na vstop tudi uro in pol, kar je med ljudstvom povzročilo kar veliko hude krvi in je prišlo tudi do nekaj malega trenj med varnostniki in žurerji. Povprašali smo tudi predstavnika za stike z javnostmi, ki je odgovoril, da v Lipi niso pričakovali takega navala in da zaradi tega niso posegli po ustaljeni praksi in prodajali karte v kiosku pred Lipo, ampak v sami Lipi, ki pa ima samo en vhod in še tega bolj majhnega. Rezultat je bil seveda pravi "prometni" zamašek. K sreči so organizatorji okoli pol polnoči odprli še "zasilni" vhod na letni vrt, tako da se je čakalna dobo prepolovila in je cela zadeva začela teči mnogo bolj gladko.
No ja, to pa je bil tudi edini večji minus v celem večeru in noči. V Lipo se je prišlo zabavat namreč res ogromno ljudi, tako da je celo zelo velika garderoba omagala in bilo nekje po poldrugi uri zjutraj popolnoma zabasana. Ker je bila večina obiskovalcev oblečena v bunde, sta se morali obe garderoberki kar precej truditi z obešanjem in prerivanjem med obešalniki in sta se verjetno nagarali za vsaj tri tedne naprej in za nazaj. Posledica nabite Lipe so bile tudi dolge vrste na WCjih, celo tako dolge, da so dekleta spet hodila "gostovat" na moški WC, s tem pa zbujala v tam lulajočem prebivalstvo zanimanje in čudne upe.
Zdaj pa k samem dogodku - žuru. V Lipi so se to noč odločili za malo drugačno preureditev plesišč in prostora za Dje. Namesto v standardnem kotičku (nad glavnim plesiščem oziroma direktno nad glavami glavnega šanka) so tokrat DJi zasedli dvignjeni del glavnega plesišča. Po eni strani dobra poteza, saj so bili DJi tako bližji žurerjem in tako prvim kot drugim je bilo to močno všeč, po drugi strani pa je navdušeno ljudstvo v žurerski vročici nenehno segalo po Djih in njihovih aparatih in bi verjetno v kaki uri pokvarili vse po vrsti, če ne bi bil na odru nenehno prisoten vsaj en varnostnik (ki začuda ni najedal nam fotoreporterjem in mu gre zato vsa zahvala). S prestavitvijo Djev na plesišče so žurerčki in žurerke zgubili tudi kar nekaj kvadratnih metrov plesnega prostora, kar pa jih po vsem videzu sodeč ni preveč motilo.
OK - muzika. Pet Duo (Ana in David), Daniel Gloomy, Peter B in Wortex so rolali na glavnem plesišču, Borka pa v "Privee" oziroma v hladnici. DJi so svoje delo opravili zelo dobro, saj so bili komentarji in odzovi iz občinstva polni standardnih slengovskih izrazov: "ful špon", "mega", "da best", "kul žur" in podobno. Se je pa dvakrat v tej noči zgodilo nekaj, kar doslej (vsaj po mojih izkušnjah) še ni bilo narejeno - sredi najboljšega žura se je se v udarne ritme od nekod vpletla nekakšna "goveja" muzika in vztrajala kar nekaj časa. Dobro, mogoče spodrsljaj, se zgodi. Na dogodek smo pozabili že pet minut po zatem. Potem pa se je ob 5.05 zjutraj (dogodek je bil tako nenavaden, da sem si natančno zapisal uro) ob zvokih trancea kar naenkrat zaslišala muzika Džurževdana. Nisem ravno strokovnjak v jugo muziki,ampak sem vsaj 90% da je bil to "džuržev dan". Množica je za trenutek otrpnila in zazdelo se je, da bo navalila na oder, pregazila tistega varnostnika, razbila vso "fršterkerijo" in najmanj razčetverila Dje, ker so si drznili zmiksati tak komad. Namesto tega pa je množica začela normalno plesati in mnogi so celo začeli na ves glas prepevati Džurževdan. Pravzaprav vsi razen skupine Italijanov, par Angležev in ene Avstralke, ki jim seveda ni bilo popolnoma nič jasno, kaj se dogaja. Šele ob takih primerih se zaveš, kako lahko imajo dobri DJi svoje občinstvo dobesedno na vrvicah kot lutkarji in jih vodijo, kakor le želijo. Dober dokaz, da je ta noč v Lipi bila nekaj posebnega in da je bilo bogve koliko čez sto folka čisto v transu.
Iz Lipe smo se pobrali nekje med šesto in sedmo uro zjutraj, ko je bilo žurerjev notri samo še kakih 40% prejšnje populacije, a še vedno je bila Lipa kar "orenk" zasedena. Glede na "party spirit", ki ga je dvignila res dobra zasedba Djev, so verjetno morali zadnje žureje iz Lipe kar prisilno izseliti.

Besedilo: Gregor Logar
Foto: Igor Prodan

Gregor Logar - avatar

Gregor Logar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 19.09.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 33 člankov.

trojcek - thumbnail

trojcek