v rubriki dogodki:
.. / / / 23.02.2005

Prvovrsten spektakel v režiji Anastacie

V soboto, 19.2.2005 se je po januarskem koncertu R.E.M. zgodil še en izjemen koncert, ki je v naše kraje prinesel ameriški spektakel, ki ga pri nas v dvoranah vidimo zelo redko in ki je marsikoga spomnil na večere v Las Vegasu. Pri Anastacii se koncert ne vrti le okrog glasbe in nje same - temveč je to show!!!

Na koncert ameriške dive (in ene redkih, ki si ta naziv tudi zasluži) sem odšel nekoliko skeptičen - nikoli nisem dvomil v Anastaciin glas, toliko bolj v njeno glasbo, ki vsaj na ploščo hitro zapade v enoličnost in predvidljivost. Se je na koncertu to zgodilo? Pravzaprav ne vem, saj se je vseskozi nekaj dogajalo in vse skupaj je bilo podobno ogledu kino predstave - zleknil sem se v sedež in opazoval.

In kaj sem najprej opazil? V dvorani se ni kadilo! Nekadilec to hitro opazi. Na vsakem koncertu so opozorila, da se na koncertih ne kadi, vendar mislim, da so se ljudje opozorila in najbrž tudi želje organizatorjev in nastopajoče prvič zares držali. Vzpodbudno in pohvalno!

Oder je bil velik in odziv občinstva še večji - odpreti so morali tudi sedišča ob odru. Ledena dvorana je bila torej še enkrat več razprodana. Na začetku koncerta je bilo nekaj malega tehničnih težav, saj sem imel občutek, da je vokal slabo slišen, v ospredju pa so bili predvsem bobni in klaviature.

Zadeve so se hitro uredile in Anastacia je v skoraj dve uri trajajočem programu (okrepljenem s plesom in videoprojekcijami) predstavljala svoje uspešnice (zares jih je veliko in ne bom jih našteval), predstavljala je svoje spremljevalne glasbenike (spremljevalni pevci so je nekajkrat izvlekli, izkazala sta se basist in klaviaturist, najbolj pa so zagotovo očarali plesalci), predstavila nekaj netrendovskih skladb (tudi na odru sredi dvorane zgolj ob spremljavi dveh akustičnih kitar), osrečila dve mladi Ljubljančanki (ki sta odpeli duet z Anastacio) in polaskala občinstvu s pripombo "da je slovenščina zelo seksi jezik" ter ves čas kazala izjemno hvaležnost.

In res, govorimo o pop glasbi in vemo, da glasbeniki služijo predvsem s koncerti, je bila Anastaciina hvaležnost drugačna. Premagala je težko bolezen in vsak dan, vsak trenutek zagotovo preživlja in doživlja drugače. Zaveda se, da bi lahko bila na onem svetu. Zaveda se, da živi. In ona to spoštuje in ceni. In iz njenih besedil je razvidno, da ji ni vseeno niti za ostale ljudi na svetu, ki jim ni lahko in da jim želi pomagati.

In če smo iskreni - Anastacia ni bila nikoli ena tistih zvezdnic, ko se več govori o njeni zasebnosti in ki je pogosteje na straneh rumenih kot pa glasbenih časopisov. Anastacia in glasba (in ta je močno okrepljena s showom) gresta z roko v roki. In temu smo bili priče tudi na sobotnem večeru - vseh sedem in še nekaj tisoč, ki smo šli domov zagotovo bogatejši ne le za glasbeno, temveč tudi za življenjsko izkušnjo.

Fotografije (c) Miro Majcen

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Anastacia - thumbnail

Anastacia