v rubriki dogodki:
.. / / / 04.11.2001

Andy Warhol v Moderni galeriji

Nič več kot pol stoletja ni minilo, odkar je Andy Warhol, ekscentrik poljskega rodu šokiral in redefiniral umetnost. Začel je z modnim dizajnom čevljev, nadaljeval s podobami Elvisa Presleya, fotografijami avtomobilskih nesreč. Vse z namenom, da šokira. V svojih javnih nastopih je deloval skrajno brezbrižno. V intervjujih z novinarji je rajši spraševal on. Škatle praška Brillo, konzerve paradižnikove juhe Campbell's in "štancanje" seks bombe Marilyn Monroe so le ene od podob pop revolucije.

Od 6. novembra do 9. decembra bo Moderna galerija v Ljubljani doživela Warholovih in svojih petnajst minut slave.

V njegovo The Factory, kakor je poimenoval studio, kjer se je reproduciralo in tiskalo njegove ideje, je prihajalo veliko ljudi. Šestdeseta, New York, bohemski preporod. Andy ni bil zgolj umetnik, bil je mecen in občudovalec vsega lepega. Predvsem ljudi in žensk. Ugibanja o tem, ali je bil Andy biseksualen ali zgolj a-seksualen, še vedno tečejo.

Ob zadevanju s pivniki LSD-ja, zabavami v uniformni črnini in pogostimi orgijami je nastal tudi The Velvet Underground z Lou Reedom na čelu. Glasba, ki je redefinirala glasbo, tako kot je Andy redefiniral umetnost. Monoton ritem, živčni kitarski rifi in opevanje hedonizma. Nico, ki s svojim otožnim, arijskim glasom buči v mikrofon in se sprašuje, kaj bo oblekla za vse naslednje zabave. Lou Reed s kultnim Heroin orgazmično razkriva svojo življensko filozofijo.

Warhol je poleg glasbenega mecenstva posnel tudi lepo število čudaških filmov- Sleep in Smoke sta naprimer izčrpno prikazala stanje spanja in kajenja cigare v dolgometražni verziji. Glavna Warholova zasluga je prav dejstvo, da je umetnost približal množicam, jo reproduciral in dokazal, da hec ni v originalu. Nekako tako, kot bi pred 50-leti v bivši Jugi nekdo na platna štancal Zdenka podobe. Odbito, ne?

Povezave:
www.warhol.org

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Campbell's Tomato Soup - thumbnail

Campbell's Tomato Soup