v rubriki dogodki:
.. / / / 20.11.2002

El Guapo in Monkey Buzzness v MKNŽ

V četrtek 28. 11 se bodo v ilirskobistriškem klubu MKNŽ zglasil ameriški duo El Guapo, dan zatem 29.11. pa še italijanski trio Monkey Buzzness. El Guapo so nastali kot duo v Washingtonu leta 1996. Zadnjih 6 let so skozi različne zasedbe in kombinacije inštrumentov brisali mejo med art-punkom in avantgardo. Od leta 2000 so trio, ki je imel že večkrat turnejo po vzhodni obali in srednjih ZDA.

Marca 2001 so začeli delati na svojem tretjem full-lenght albumu pri National Recording Studio v Washingtonu. Njihov član je Phil Manley (Trans Am), ki ustvarja za mešalko. Z njim so posneli lepo zbirko prisrčnih pop popevk, krasnih plesnih pesmi ter čudaških improvizacij ter jih zbrali na albumu Super/System, prvem pr založbi Dischord. Iz materiala, dolgega preko eno uro so naredili 42-minutni album, ki je izšel 1. aprila 2002. Album je dokaz skupinine multi-inštrumentalne mnogostranskosti ter inovativnega pristopa k ustvarjanju glasbe.

Monkey Buzzness pa je trio iz Torina: Gianluca Gozzi (ex Boyz Nex' Door) na bobnih, s Fenderjevimi Mustangi (1964, 1969) pa žagata Mister Giovanni Inverno ter Mr. FF, rojen v Teksasu, ki pa je zelo mlad prišel živet v Italijo. Basa nimajo. Igrajo mračem. slovesen blues punk z močnimi vplivi skupin Stones, Oblivians ter predvsem Chrome Cranks. Njihova pesem Your Black Love je hrepeneča, globoka, počasna: prekrasna. Dobro s zapomnite ime Monkey Buzzness. V njihovem zvoku slišimo ameriški južnjaški blues, oplemeniten z punk-rockom devetdesetih. Če mislite, da je to pretiravanje, poslušajte njihove pesmi. Prepričale vas bodo.