v rubriki dogodki:
.. / / / 02.05.2004

Elizabeth Anka Vajagic, Polmo Pompo in Hangedup v KUDu

Po koncertih Godspeed You Black Emperor! in Do Make Say Think pred dvema letoma se na oder KUD-a France Prešeren v sredo, 5. maja, vrača trojica izvajalcev, ki jih z omenjenima skupinama druži skupna neodvisna založniška hiša Constellation Records iz Montreala.

Vse varovance poleg skupne strehe povezuje tudi podobna filozofija, čvrsto medsebojno sodelovanje ter skupno geografsko območje. V okviru festivala Constellation Roadshow, ki na pot pošilja novo generacijo svojih varovancev, nam bodo svojevrstno doživetje pričarali Elizabeth Anka Vajagic, Polmo Pompo in Hangedup, njihov nastop pa zagotovo obeta prelep večer raznovrstnih in vitalnih zvokov, ki bo se toliko bolj zanimiv ob dejstvu, da bodo svoje nastope izvajalci izvedli ob spremljavi žive glasbene zasedbe.

Hangedup - duo, ki ga sestavljata Genevieve Heistek na violi in Eric Craven na bobnih sta pri Constellation do danes izdala dva albuma. Udaren instrumentalen avant rock duo staplja folk glasbo vzhodno-evropskih izvorov, ameriškega minimalizma in t.i. ?musique actuelle? s pridihom pankovske grobosti. Obe omenjeni izdaji korektno zajameta njuno surovo moč, pri čemer strunsko glasbo tako prepleteta s treskajočimi tolkali, da na trenutke postane celo srhljiva, moreče urbana, pri čemer si poslušalec začeli vse te zvoke ne samo slišati, temveč tudi videti. Eric Craven je neverjetno inovativen in energičen bobnar, ki precej udarja v duhu kakšnih Dog Faced Hermans in The Ex, jih v isti sapi nato še oplemeniti in nadgradi s svojstveno oblikovanim zvokom. Genevieve Heistek svojo električno ojačano violo opremi s ponavljajočimi se disonancami, s čemer ustvari celostno vrtinčasto podlago ritmov in brnenja. Njuna hipnotična glasba je v celoti podrejena notranjemu impulzu, pa najsi gre za plesni folk, industrijski hrup ali pa samo še oddaljene ponavljajoče se zvoke. Edinstven in resnično samosvoj dvojec je poznan po odličnih udarnih rockovskih nastopih, kar je v lanskem letu tudi dokazal, saj je Evropo obiskal kar dvakrat. Ob tem velja izpostaviti navdušene odzive kritikov in občinstva na otvoritvenem nastopu pred skupino GYBE! ter veliko presenečenje lanskega K-RAA-K festivala.

Torontski glasbenik Sandro Perri, ki pod imenom Polmo Pompo sam ustvarja nadvse kompleksne skladbe, je svojo kaleidoskopsko instrumentalno ploščo, prvenec, ki je sledil seriji 12? samoizdanih posnetkov, izdal pri založbi Constellation jeseni 2003. Z vnašanjem samplov, razpotegnjenih ter elektronsko obdelanih zvokov ter igranjem na različne instrumente, pri čemer poprime za slide kitaro, harmoniko, dvojni bas, električno, akustično kitaro. Polmo Polpo ustvarja večplastne elektronsko obdelane zvočne kolaže, ki niso prepuščeni enostavni programirani poti, temveč se njihova dinamika veš čas spreminja, vzdržuje z večnimi nadgradnjami, z zamiki ipd., katerim dodaja sloje melodičnega igranja, ob vsem tem pa se podreja svoji lastni čustveni izpovedi . Rezultat je visoko sugestiven in čustveno odmevajoč sozvočni hibrid med elektronskimi in organskimi elementi, katerega posebnost je do konca prepojen zvok, ki nekoliko spominja na skupine Fennesz in Pan Sonic. Polmo Polpo bo v okviru Constellation turneje prvič obiskal evropske odre, pri čemer bo svojo glasbeno izkušnjo predstavil ob spremljavi glasbenikov.

Elizabeth Anka Vajagic je montrealski glasbeni sceni že nekaj let znana tako po svojih solo nastopih kot v zadnjem času vse pogostejših nastopih v skupini. Čeprav rojena v Montrealu, potomko hrvaških imigrantov odlikuje resen, brezkompromisen pa tudi pomirjajoč vokal (spomnite se zgodnejšega obdobja PJ Harvey, Patti Smith, Siouxsie Sioux in celo Diamanda Gallas), pri čemer lahko po rockovsko napne glasilke, v naslednjem trenutku pa le še nežno šepeta. Okrog glasu gradi preprost instrumentarij in zvočne podloge, pri čemer jo podpirajo glasbeniki iz skupin GYBE!, Silver Mt. Zion, Molasses itd.. Odličen prvi album, ki nosi naslov ?Stand with the stillness of this day? odlikuje široko izrazno polje, ki ga avtorica črpa iz različnih časovnih in zemljepisnih osi. Prava gotska glasba, ki za povrh črpa še iz korenin folk, blues in sodobne glasbe, s svojo katarzičnostjo in intimnostjo pritegne tudi pozornost fanov zasedb kot so Cat Power in Mazzy Star.

 - thumbnail