v rubriki dogodki:
.. / / / 01.03.2004

Explosion in the Sky v KUD-u

Post rockovski kolektiv, ki bo v sredo, 3.3. nastpil v KUD-u France Prešeren v Ljubljani in prihaja iz soparne in neplodne teksaške pokrajine, natančneje iz Austina, sestavlja simpatična in iskrena četverica, ki si je nadela dokaj nenavadno ime Explosions in the sky (EITS).

Po nekem nenavadnem naključju pa je prav ta bend z imenom Explosions in the Sky svojo predhodno ploščo izdal tik na dan, preden so se, literarno povedano, 11. septembra dejansko pripetile ?eksplozije na nebu?. In da, na albumu se nahaja celo komad z naslovom 'This Plane Will Crash Tomorrow'. Tako se lahko sprašujemo, zakaj vlada še ni prepovedala njihovega imena, kot to počne z marsikom, dejstvo pa je, da glasba EITS nima prav nič skupnega s politiko ter da so fantje nedolgo nazaj izdali že svojo tretjo dolgometražno ploščo z naslovom 'The Earth Is Not A Cold Dead Place?, ki je izšla pri Temporary Residence ( http://www.temporaryresidence.com ).

V primerjavi s preteklimi izdajami se EITS po zvočnosti sicer niso ne vem koliko spremenili, saj imamo še vedno opraviti z eksplozivnim, čustvenim in počasi razvijajočim se postrockom na sledi Godspeed You Black Emperror! in Mogwai, pač s to razliko, da so sedaj samouki še bolj vešči svojih inštrumentov in nenazadnje ponujajo še bolj strukturirane, melodične in nalezljive zvočne pokrajine. Skupino namreč odlikuje čustvena in obenem strastna instrumentalna glasba, ki nikakor ni vpeta med klasične indie-rock obrazce, temveč s svojo dinamiko, ekspolozivnostjo, epiko, večplastnimi zvočnimi strukturami zelo delikatno in prefinjeno širi glasbene meje post-rockovskega izročila. Na trenutke je glasba nemogoče romantična, občasno zlovešče melodramatična, toda valujoče melodije in ritmi se vsekakor briljantno nadgrajujejo, in se nenazadnje kaj hitro prelevijo v vročičen rock bombast! Zagotovo EITS na svojih živih nastopih veljajo za enega glasnejših bendov svojega žanra, njihov zvok pa dokazuje, da je vsak njih bit prav tako triumfialen kot že v prvi vrsti izraža samo njihovo ime.

 - thumbnail