v rubriki dogodki:
.. / / / 20.04.2001

Kasandrina jasnovidnost na pragu 21. stoletja

V ljubljanski Drami so pripravili zanimivo premiero mitološke tragedije Kasandra. Mit o jasnovidni junakinji iz grške dramatike kruto spominja na morije in vojne žrtve, ki se pojavljajo danes v neposredni bližini, ne pa nekje daleč v času trojanske vojne. Krstna uprizoritev posodobljene drame Borisa A. Novaka se je zgodila včeraj 19. aprila ob 20. uri na velikem odru, prva ponovitev pa bo v soboto 21. aprila (ostale pa 23., 24. in 25. aprila).

Grška junakinja Kasandra je svojo jasnovidnost pridobila šele kot odraščajoče dekle. Vanjo se je zaljubil grški bog preroštva, poezije, glasbe in zdravljenja - Apolon, ki jo je na njen rojstni dan videl spati v svojem svetišču. Za njeno predanost ji je obljubil preroški dar. Kasandra je nedolžno pristala na neznano ljubezen, ko pa jo je Apolon obdaril z jasnovidnostjo, se ga je kot boga prestrašila in zavrnila. Izprosil si je njen poljub, ki ga je nato zavrnil s pljunkom na usta in jo s tem večno zaznamoval. Užaljeni in jezni Apolon je Kasandro obsodil na usodo današnjih beguncev ... njenim prerokbam in besedam ne bo nihče verjel.

Pesnik in dramatik Boris A. Novak je svojo tragedijo pisal vse od leta 1994 do letos, ko je že postavljena na oder. Snov, ki jo je naslonil na grški mit, je povezal z balkansko vojno in obleganjem Sarajeva. V vlogi enega izmed organizatorjev humanitarne pomoči in nemočnih intelektualcev, ki so večkrat zaman poskušali prekiniti nesmiselno trpljenje, se je počutil kot trojanska prerokinja Kasandra, obsojena na žalostno usodo. V drami, ki povezuje mitološko preteklost s sedanjostjo, je Novak - kot svoj prispevek na vojno v nekdanji skupni domovini - zapisal pozitivno etično sporočilo o pomembnosti ohranjanja človečnosti v vsaki situaciji.

Z večnim motivom nerazumljene jasnovidnosti preroške Kasandre, ki se pojavlja vse od 8. stoletja pred našim štetjem pa do zadnjih desetletij 20. stoletja, se je režijsko spoprijel Dušan Jovanovič. Jovanovič je kot Novak v Kasandri in Smole v Antigoni že pokazal svojo prizadetost na vojne grozote s svojo dramo Antigona. Poleg odličnega režiserja so pri uprizoritvi sodelovali še avtorica scenografije Meta Hočevar, Bjanka Adžič Ursulov je oblikovala stilizirane kostume, glasbo je napisal Drago Ivanuša. V glavnih vlogah Kasandre in Agamemnona bosta nastopila Nataša Barbara Gračner in Jernej Šugman.

Barbara Rigler - avatar

Barbara Rigler

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 18 člankov.

Jernej Sugman - thumbnail

Jernej Sugman