v rubriki dogodki:
.. / / / 28.09.2002

Koncert Dozer, Sunride, Broken Lock in Pussyfinger

Po uspešno prestani boogie veselici z rahlo upehanimi Raging Slab bo že v četrtek, 10. oktobra v Orto baru nova priložnost, da si pobliže ogledate rockovski podmladek od tod in drugod.

Na letošnji uvodni jesenski prireditvi bo namreč seznam sodelujočih sledeč: skandinavske vrste bosta zastopala benda Dozer in Sunride, domač teritorij pa bodo branili Broken Lock ter Pussyfinger. Ob tej priložnosti se zdi povsem primerno, da se malce obregnemo ob njihove dosedanje "prestopke".

Švedi Dozer so vzplamteli proti koncu devetdesetih in po marljivih pripravah izdali debi ploščo In The Tail Of A Comet pri Kozikovi "stoner" domačiji Man's Ruin. Tudi z naslednico Madre De Dios so ostali pri istem skrbniku, enako pa bi lahko trdili za njihovo početje, ki je bilo znova verno razpeto med halucinatoričnimi vrtinci Kyuss, doom piruetami Black Sabbath in punkovskim srhom Misfits. Četverica Dozer nam je prišla omenjena albuma prikazat pred nos in ušesa, obakrat so pustili dober vtis, zato je prav, da se pred izidom tretje plošče zopet snidemo.

Skupino Sunride še nismo videli od blizu, kar pa nikakor ne pomeni, da niso pridno drgnili odrov. V borši imajo že precej omembe vrednih nastopov (denimo z Gluecifer in Rollins Band), veliko ploščo pa resda premorejo samo eno, The Great Infiltration se imenuje, in je izšla lani pri germanski People Like You Records. Na njej Sunride kajpak stežka skrijejo fascinacijo nad Hellacopters in Monster Magnet, vendar pa to ne izničuje dejstva, da se finski rockerji ne "infiltrirajo" k nam prav pogosto.

Protiutež finskemu kvintetu bo domorodna peterica Pussyfinger, ki se uri približno tri leta. Vdinjajo se hard'n'heavy postulatom novejših smernic, žagajo in lomastijo kot se šika. Menda je na metalno podobo benda občutno vplivala tudi železniška baraka, v kateri so pričeli kariero. In nenazadnje so tu še črnomeljski "ključavničarji" Broken Lock, štiričlanski zastopniki drugačne, z alternativnimi zvoki prepojene glasbe. V svojem mandatu, od leta '95 dalje, so samostojno odpahnili dve plošči Ater in Endemic, primerka čvrstega sodobnega rocka, ki dokaj odkrito koketirata s psihedeličnimi prvaki Tool.

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.

Dozer - thumbnail

Dozer