v rubriki dogodki:
.. / / / 25.02.2005

KUD Idijoti v Ljubljani

V soboto, 5.3.2005, se po dolgem premoru v Ljubljano vrača ena najatraktivnejših punk zasedb s tega področja Evrope. Puljski KUD Idijoti so z ustvarjanjem zaceli že davnega leta 1981, leta 1985 pa se je formirala najproduktivnejša in mnogim najljubša zasedba: Tusta za mikrofonom, Sale Veruda na kitari, Dr. Fric na basu in Ptica za bobni.

KUD Idijoti začnejo svojo bogato diskografijo nizati leta 1986 s kasetno izdajo koncertnih posnetkov "Legendarni u živo". Prvi studijski album Bolivia R'n'R izide leta 1990, se isto leto pa tudi "Mi smo ovdje samo zbog para", ki vse do danes ostaja njihov najbolje prodajani album. Istega leta v Ljubljani otvorijo koncert Kanadčanom D.O.A., odigrajo turnejo v Nemčiji in v Zagrebu posnamejo svoj prvi koncertni video.

Leta 1992 izide "Glupost je neuništiva", ki jo zaznamujejo mega hiti, kot so "Nema više snifera", "Ne zaboravi" in "Delamo škifo". Kljub odlišni vsebini zaradi vojne na Balkanu plošča ne doseže velikih prodajnih uspehov.

Leta 1993 pod novo nastalo založbo "Primitivc" izide verjetno njihovo najboljše delo "Tako je govorio Zaratusta". Ploščo sestavljajo na novo posnete skladbe, ki so nastale med leti 1981 in 1985. Poleg njih se na plošči znajdejo se predelave dveh puljskih bendov Gola jaja in Visoki napon ter dve novi pesmi.

Leta 1994 se Idijoti posvečajo koncertiranju v tujini, 10. oktobra pa se jim izpolnijo vecne sanje - v ljubljanski Hali Tivoli namrec oder delijo s svojimi največjimi vzorniki, The Ramones!

Po projektu s Francijem Blaskovićem in Gori uši Winnetou se leta 1995 na stara pota vrnejo z albumom "Megapunk", ki na nek način zaključi serijo njihove najuspešnejše diskografije. Naslednja stvaritev "Cijena ponosa" (1997) namreč kljub dobri produkciji in velikim pričakovanjem nekako razočara tudi najbolj zvesto publiko.

Leta 1999 zmagovalno posadko po 15 letih družno zapustita Dr. Fric in Ptica. KUD Idijoti z njima odigrajo nekaj poslovilnih koncertov, katerih posnetki kasneje izidejo na zgoščenki "Gratis Hits Live". Preostala člana, Tusta in Sale Veruda, pa v želji po nadaljevanju zgodbe poiščeta nadomestilo v basistu Bucoliniju in bobnarju skupine Fakofbolan, Deju. Nova zasedba nadaljuje z uspešnimi nastopi in leta 2001 posname tudi zadnji album "Remek Djelo".

Kljub manj produktivnim preteklim letom lahko pričakujemo odličen koncert, na katerem se bomo spomnili in družno zapeli vse njihove stare hite. Upajmo, da koncert ne pomeni konca, temveč nov začetek, ki bo v prihodnosti prinesel tudi kakšen nov, kvaliteten studijski izdelek, ki si ga KUD Idijoti prav gotovo zaslužijo.

 - thumbnail