v rubriki dogodki:
.. / / / 26.06.2002

Ljubljanski jazz festival '02

Skoraj nevzdržno vročemu juniju se bliža konec. In konec junija bo tudi letos obarval Ljubljanski Jazz festival, tokrat že triinštirideseti po vrsti! Pa začnimo. V četrtek 27, junija bodo v Križankah ob 20.30 zvečer nastopili Dejan Pečenko Nova Trio.

Dejan Pečenko, od leta 1989 redni profesor jazz klavirja na Brucknerjevem konzervatoriju v Linzu in na Univerzi za glasbo v Gradcu, je kot jazzovski pianist dejaven že od leta 58. V svoji bogati karieri je sodeloval z glasbeniki, kot so Esma Redžepova Teodosijevska, Barbara Thomon in Lee Harper. Na basu ga bo spremljal Traja Brizani, na bobnih pa Alex Deutsch. Sledi saksofonist Trevor Watts in njegov Celebration Band, ki pogosto improviziran jazz meša s prvinami afriške etno glasbe, maroške gnawe, podkrepljen pa je z močno perkusionistično sekcijo. Za vrhunec večera bo poskrbel kvartet Charlesa Lloyda, ki ga na kitari ne spremlja nihče drug kot John Abercrombie. Lloyd je nesporna legenda jazzovske glasbe, njegov originalni kvartet iz leta 65 pa so sestavljali še legendarci Keith Jarret, Cecil McBee in Jack De Johnette. Njegova novejša glasba je umirjena, estetska in dostopna. Smooth.

Petek 28.6. bodo otvorili Igor Lumpert (tenor sax), Reggie Workman (kontrabas) in Damion Reid (bobni). Lumpert je saksofonist in skladatelj, ki je živel in ustvarjal v Linzu in New Yorku, njegov značilni zvok pa je zmes H.C. jazza in vzhodnoevropskih ritmov. Basist Workman je v življenju sodeloval z velikani kot so Thelonius Monk, Sun Ra, Miles Davis, Art Blakey, Max Roach, Wayne Shorter, Nina Simone in z Johnom Coltraneom. Jasno je torej, da je hud car. Drugi nastopajoči je saksofonist Peter Brotzmann, ki ga med drugim spremljajo Ken Vandermark (tenor sax), Mars Williams (alto sax) in Hamid Drake (bobni). Gospodje igrajo čikaški free jazz z obilo skupinske improvizacije. Večer bo zaključila še ena legenda - prihaja namreč Wayne Shorter Quartet, na basu tokrat gospod John Patitucci! Za Shorterja je popolnoma jasno, da ga ne gre zamuditi. Delal je z Milesom Davisom, Herbiejem Hancockom in je ustanovni član markatne zasedbe Weather Report pod taktirko starega mačka Zawinula. Shorterjev trenutni kvartet mnogi ocenjujejo kot najboljši po Weather Report, enough said!

Sobota, 29.6. ... Zaključni večer bo otvoril zanimivi par. Jazzovsko pevko Julie Tippet bo na klavirju spremljal njen mož Keith Tippet, ki velja za enega najuglednejših in najradikalnejših pionirjev sodobnega evropskega jazza. Sledijo Mark Taylor Circle Squared, ki nas bodo popeljali v impro vode. Glede na to, da je Taylor sodeloval z Lesterjem Bowiejem, karizmatičnim frontmenom Art Ensemble of Chicago, ter z Maxom Roachem in McCoyem Tynerjem, lahko pričakujemo še en vrhunski odfuk.

Jazz festival bo zaključil eden največjih zvezdnikov sodobne afriške godbe Femi Anikulapo Kuti s svojo zasedbo The Positive Force, ki spretno stopa po očetovih stopinjah. Njegov oče Fela Kuti, the black president, je bil brezprizivni car Nigerijske in Afriške godbe, kar pa ne pomeni, da Femi živi v njegovi senci. Femi ustvarja času primerno na drugih področjih, med drugim je sodeloval s briljantno skupino pod vodstvom Perryja Farrella Jane's Addiction, torej v glasbenih vodah, ki so daleč od transfusionov njegovega očeta.

Karte lahko kupite v blagajni Cankarjevega Doma v Ljubljani, v Kranjskem Aligatorju in na dan prireditve od 18. ure dalje v Križankah. Cena posameznih vstopnic je 3300SITnih, (2500 za tiste s statusom!), cene za spremljevalne prireditve v Kinoteki (Ljubljana) 500SIT, Satchmu (Maribor) 1000SIT, ter CDju 1500SIT. Nadaljne informacije o datumu in spremljevalnih prireditvah so na voljo na tem spletnem naslovu . A ja - še to. Imetniki kartice Jazz Abonma 2002 v CD imajo pri nakupu vstopnic 20% popusta. Tako to gre.

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Jazz Festival 2002 - thumbnail

Jazz Festival 2002