v rubriki dogodki:
.. / / / 04.04.2012 13:41

2. Philips Fashion Week: Predavanja drugega dne

Drugi dan Philips Fashion Weeka se je začel že ob 11. uri dopoldan, s predavanjem mlade in uspešne modne oblikovalke Nicole de Main iz Velike Britanije. Predavanja na temo »Moda in posel ter uporaba filmov v modi« so trajala vse do poznega popoldneva, ko se je ob 18.30 začel prvi sklop modnih revij.

Nicola de Main je udeležencem predavanja predstavila svoje sodelovanje z blagovno znamko Nivea in razvoj svoje lastne blagovne znamke. Predavanja so se udeležili tudi mladi modni oblikovalci: »Lepo je poslušati takšna predavanja, saj izvemo veliko novega. Pomembno je, da mladi oblikovalci spoznamo slovensko zgodovino modnega ustvarjanja. Lepo je, ko od mlade in uspešne oblikovalke izvemo, kako je začela svojo kariero,« nam je povedala Lea Paljk, študentka Naravoslovnotehniške fakultete.

Zdi se ji, da je ena izmed Nikolinih prednosti ta, da prihaja iz Londona, saj je slovenski trg še vedno premajhen. »Zadnja leta se je v svetu mode veliko spremenilo. Delala sem v veliko bolj tradicionalnem modnem okolju, sedaj pa me kontaktira veliko podjetij in modnih hiš, sem zelo zaposlena in obožujem ta sodelovanja,« pravi Nicola de Main, ki je navdušena nad Slovenijo in domačimi modnimi oblikovalci.

S polnimi želodčki smo se usedli k »fashion« filmu Slikovita prihodost Kathryn Ferguson, ki je svoje predavanje združila z diskusijo o praktičnosti modnih filmov pod mentorstvom Fred Butler, modne oblikovalke iz Velike Britanije.

»Tukaj sva dva dni, želiva pa si, da bi lahko ostali dlje in nabirali ideje, zanimiva se nama zdi predvsem idrijska čipka,« sta povedali izkušeni kreativki in soustvarjalki. Prišli sta s podporo britanskim veleposlaništvom, ki deloma tudi sponzorira njuno delo, le upamo lahko, da bo to postala praksa tudi pri nas.

Manja Plešnar je navdušena nad mladimi talenti, prepričana pa je, da nam bodo naši najboljši hitro pobegnili v tujino, kjer je več razvojnih možnosti: »Umetniških videov je v Sloveniji malo ali nič, še posebej med priznanimi modnimi oblikovalci. Včeraj smo ob začetku revije videli enega boljših videov, ki me je res navdušil.«

Več o drugem dnevu modne kreativnosti sledi v naslednjih prispevkih. Ogledali smo si prvi dve reviji, poklepetali z oblikovalci in poznavalci modne umetnosti.

Nastja Hrobat - avatar

Nastja Hrobat

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 12.03.2012 na ŽVPL-u skupaj objavil 14 člankov.

Dogajanje na delavnicah - thumbnail

Dogajanje na delavnicah

Foto: Nastja Hrobat