v rubriki dogodki:
.. / / / 03.07.2002

43. jazz festival Ljubljana

Po Drugi Godbi smo odposlušali tudi Jazz festival 2002 in koncertna vročica v Ljubljani se počasi umirja. V začetku julija bo uskočil še Poletni festival, nato pa se bomo pogreznili v vroče poletje, Ljubljana pa se bo verjetno precej spraznila ... do jeseni, še prej pa se bo avgusta začel TrnFest.

Vrhunec prvega dne festivala je bil nedvomno Charles Lloyd, čeprav je pri tako odličnih glasbenikih tovrstno izpostavljanje nehvaležno opravilo. Tudi simpatični Trevor Watts je bil odličen, je pa njegova muzika precej manj obarvana z etnom, kot je bilo pričakovati iz uradnih napovednikov. Morda bo tale Wattsova opazka pripomogla k celotni sliki o njegovem nastopu - pravi, da njegovih komadov saksofonisti ne preigravajo radi, ker jim le redko pusti dovolj premora za vdih in izdih ... ups!

Lloyd je na odru sicer hladnejši, ampak servira tako udobno muziko, da se človek kar stopi ... Drugi večer je otvoril Igor Lumpret s svojima spremljevalcema, znamenitim kontrabasistom Workmanom ter bobnarjem Damionom Reidom, sledil pa je nastop Wayne Shorter Quarteta. Ta nastop sem najbolj nestrpno pričakoval, saj v kratkem pičim na morje in bom žal zamudil koncert Zawinul Syndicate-a.

Glede na to, da je Shorter skupaj z Zawinulom ustanovil legendarno skupino Weather Report, je moj obisk Shorterjevega koncerta lahko razumljen kot kompenzacija, ker bom zamudil Zawinula. Kaj hočemo. Na kontrabasu je briljiral John Patitucci, simpatični Brazilec, ki popolnoma enakovredno parira pokojnemu Jacu Pastoriusu, s katerim je Shorter igral svoje dni. Večer je za konec potlačil freejazzovski Peter Brotzmann s svojim Chicago Tentetom - le za jazzerje z dolgoletnim stažem - mi tja še prihajamo!

Zadnji dan je absolutno pripadel Femiju Kutiju, ki je s svojim nastopom poskrbel za razpaljotko, ki je jazzovske prireditve sicer ne vidijo. Odigral je tudi komad svojega pokojnega očeta Fela Anikulapo Kutija, Water No Get Enemy, za kar sem mu globoko hvaležen. Yummy! Morda gre le pripomniti, da Kuti niti slučajno ni spadal na jazz festival, mnogo prej na Drugo Godbo.

No, mene to sicer ne moti, marsikdo pa je prišel dejansko poslušat jazz, in ne etno party. Ampak Druga Godba in Jazz Festival si pogosto privoščita tovrstni fusion - in glede na govorice, da je Druga Godba v težavah, bomo lahko zadovoljni, če bo prihodnje leto do tovrstnega fusiona sploh še lahko prišlo. Upajmo!

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Jazz Festival 2002 - thumbnail

Jazz Festival 2002