v rubriki film:
.. / / / 19.09.2000

Austin Powers: International Man of Mystery

V poznih šestdesetih je "groovy" edina beseda, ki kaj pomeni in Austin Powes, supervohun in mednarodni skrivnostnež (International Man of Mystery) je edini ki si besedo "groovy" zasluži v vseh sto in več odstodkih. Austin je kot vedno v večni borbi z Dr. Evil-om, utelešeno zlobo in mogoče najbolj zlobnim zlobnežem na svetu, ki pa nad-kul-vohuna Austina nikakor ne more ugati.

Dr. Evil (Mike Myers) se, glede na to, da ne najde človeka, ki bi ubil Austina (Mike Myers), se Dr. Evil (evil=zlo) zamrzne, da počaka na bolj zlobne čase, ko bo lahko ugonobil Austina Powersa, ker je v tem času Austin enostavno preveč "cool" in "groovy" za kakršnokoli zlo. Austin, maček kakršen je, odkrije za Dr. Evil-ove namene in se tudi sam zamrzne, za vsak slučaj, če se Dr. Evil slučajno vrne.

Tako se začne Austin Powers: International Man of Mystery, nadaljuje pa se z bojem dobrega in zla v letu 1997, ko se Dr. Evil vrne še z bolj zlobnimi plani kot pred skoraj tremi desetletji. Ukrade namreč jedrsko bombo in grozi, da bo razstrelil Zemljo, če ne dobi miljona dolarjev. Oprostite, 101 miljardo dolarjev. Austin Powers se vrne in ugotovi, da v devetdesetih ni več svobodne ljubezni in "groovy"... S pomočjo Vanesse Kensington (igra jo brhka Elizabeth Hurley) se začne boj proti zlobnemu doktorju...

V osnovi je Austin Powers bond-movie, za katerega pa so klišeji jasni: ženske, akcija, hudobni zlobnež, ženske in akcija. Zanimivo je, da sta obe Liz Hurley in Mimi Rogers (igra Mrs. Kensington - Vanessino mamo) po snemanju hoteli zadržati oprijete usnjene obleke, v katerih se pojavljata v filmu. Seveda sta jih tudi dobili... Mike Myers (Wayne's World I in II, So I Married An Axe Murderer) je napisal tudi scenarij in bil poleg Demi Moore (?) tudi producent filma.

Austin Powers: International Man of Mystery
Režija: M. Jay Roach
Igralci: Mike Myers, Elizabeth Hurley, Michael York, Mimi Rogers
Dolžina: 94 min
Leto: 1997
Spletno mesto: Austinpowers.com
Ocena: 4 / 5

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Mike Myers je Austin Powers v International Man of Mystey - thumbnail

Mike Myers je Austin Powers v International Man of Mystey