v rubriki film:
.. / / / 10.12.2004

Čistka

Nekaj gnilega je v ameriški deželi. Pa ne namigujem na malega Busha in njegovo fanatično religiozno hunto, temveč na stanje, na kakršno naleti ameriške gore list 'The Rock', ko se vrne v svoje rojstno mestece in se spričo moralne degradacije odloči narediti Čistko.

Chris Vaughn (Dwayne 'The Rock' Johnson) se po dolgih letih služenja v vojski vrača domov, kjer pa se je od njegovega odhoda precej spremenilo. Lokalno žago, ponos mesteca, je odkupil njegov nekdanji sošolec Jay Hamilotn (Neal McDonough) in jo zaprl, ter raje zgradil veliko igralnico.

Nekoč mirno mestece je tako napolnilo nasilje, droge, korupcija, kriminal in prostitucija. Chris nad tem seveda ni navdušen in kmalu pride do incidenta, v katerem je skoraj do smrti pretepen, podkupljeni lokalni šerif pa ne želi ukrepati.

Chris se po okrevanju odloči urediti stvari na lastno pest in hitro mu uspe pridobiti simpatije someščanov, med drugim tudi zapeljive Deni (Ashley Scott), ki v Chrisu prebudi spomine na srednješolsko romanco.

S podporo ljudstva Chris na volitvah postane šerif, za pomočnika pa si izbere nekoliko težavnega prijatelja Raya (Johnny Knoxville), ki ima izkušnje s preprodajalci drog.

Prijatelja pričneta s trdo roko uveljavljati pravico, kar pa seveda ni niti najmanj všeč Jayu in njegovim pomagačem, ki se odločijo neusmiljeno obračunati z nepričakovano nadlogo. Toda v vojaških zadevah odlično podkovani Chris dobro ve, da se klin najbolje s klinom izbija!

Čistka bi bil lahko popoln propagandni spot malega Busha na predsedniških volitvah. Popravek, Čistka je bil reklamni spot malega Busha, četudi v malce bolj prefinjeni obliki.

'The Rockova šifra' se namreč skriva v sporočilu, ki se glasi nekako takole: vojni veteran se vrne v svoje rojstni kraj (oziroma v Ameriko) in ugotovi, da je nekaj hudo narobe.

Ekonomija (lokalna žaga) je fuč, prebivalci so zatirani in ustrahovani, mladina se drogira, uradniki so podkupljeni. A kar je najhujše, vse skupaj izgleda kot Sodoma in Gomora!

Na vsakem vogalu je trgovina za odrasle, edini vir zaslužka je igralnica (sponzorirana z mamili), lepa dekleta delajo kot slačipunce ...

Rešitev? Velik kos cedrovine, s katerim 'The Rock' polomi, razbije, uniči, razčehne, zdrobi, pretepe in prežene vso nemoralnost iz svoje obljubljene dežele, ki lahko nato zopet postane oaza miru in uspeha.

In to je to! Nič zakaj, nič kako, nič čemu ... preprosto in učinkovito. Logika Bushovega preventivnega udarca in dogme nemoralnosti ameriških verskih fanatikov v svoji najbolj prozorni podobi.

Da, 'The Rock' je kot Mojzes, ki povede zatirane in izgubljene ovčice iz rok nemoralnežev in nevernikov v obljubljeno deželo, kot hardcore Jezus, ki pridiga o morali in hkrati najde tudi svojo spreobrnjeno 'prešuštnico' Marijo Magdaleno in kot božji odposlanec mali Bush, ki v imenu Vsemogočnega izkadi zločince iz njihovih lukenj in jih uniči.

Čistka tako poveže staro in novo zavezo in ju ponudi kot dokaz o pravilnosti ter upravičenosti ravnanja sodobne ameriške politike, ter brez vsakršnega dvoma da vedeti, da sta za notranje ameriške težave kriva zgolj nemoralnost in (kar je očitno še hujše) liberalnost.

A tu se špas še ne konča! 'The Rock' mora pohvaliti še nasilno in ksenofobično televizijsko oddajo Cops, pa tudi pacifisti morajo (v dobro orožarske industrije) slej ko prej spoznati, da je pri hiši dobro imeti kos orožja in ga tudi uporabiti, ko zatajijo vladni organi (na čemer pravzaprav temelji tudi nastanek ZDA).

Čistka je pač linearen film v stilu dobrih starih vesternov, z dobrim fantom na eni strani ulice in z zlobno hordo na drugi. Ko ura odbije opoldne dobri fant postori to, kar se od njega pričakuje, zlobneži pa bebavo stojijo na miru in služijo zgolj kot priročne tarče. In v mesto se vrne morala in življenje.

Težava je le v tem, da resnični svet ni zgolj črno-bel, kar bo Bush očitno moral zgrda spoznati v Iraku, kot da se Američani iz Vietnama niso čisto nič naučili.

Čistka je popolna ironija, ki pa sama sebe jemlje smrtno resno in je prav zaradi tega vredna ogleda le, če gledalec želi razumeti, zakaj in kako je Bush dobil še en mandat, oziroma s čim je indoktrinirana dobra polovica (volilne) Amerike. Prvovrstna satira, ki bi se ji lahko do solz nasmejali, če ne bi bila tako zelo strašljivo resnična.

*Čistka - Walking Tall, akcija (režija: Kevin Bray, scenarij: Brian Koppelman, David Levien, David Klass, Channing Gibson, igrajo: Dwayne 'The Rock' Johnson, Ashley Scott, Johnny Knoxville, Neal McDonough, Khleo Thomas, John Beasley, Barbara Tarbuck, Michael Bowen idr., trajanje: 87 minut, distribucija: Karantanija Cinemas)

Ocena: kos cedrovine kot božje zdravilo (3/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Cistka - thumbnail

Cistka