v rubriki film:
.. / / / 25.06.2003

Do groba

Ob ogledu filma Do groba me je stalno obhajal nek zoprn občutek, da gledam neprestan "déj

Glavne like delimo na tri skupine: zlobneže, negativce in pozitivce. Zlobneži so neskončno surovi in kruti osebki, brez kakršnekoli slabe vesti ali občutka za moralo. So sadistične zverine, ki edino veselje najdejo v umorih, ugrabitvah, mučenjih, izsiljevanjih ... Za dodaten dokaz njihove brezsrčnosti jim velikokrat v mučenje "podtaknejo" tudi otroke, starčke, reveže ali kako drugače nemočne ljudi.

Negativci so nekje vmes, med zlobci in pozitivci, večinoma v filmu bolj kot mašilo in "kanonenfutter", z drugimi besedami: poskrbijo za določeno število trupel še pred velikim finalom. Njihov glavni motiv je denar, zato jo velikokrat zagodejo tako pozitivcem, kot tudi zlobnežem. Slednje je tudi razlog za njihovo prezgodnjo smrt.

Pozitivce lahko razdelimo na ultimativne pozitivce, ki vedno ravnajo v smislu dobrega in pravičnega in katerih cilj je boljši jutri. Drugi pozitivci so pozitivci "po sili" oziroma spokorjeni pozitivci. Torej pozitivci po srcu, ki pa jih okolica nekako ne razume in se tako velikokrat znajdejo na drugi strani zakona.

Tip glavnega junaka: lahko je samski, kar nas privede v akcijsko zvrst "eden proti vsem" (Schwarzenegger, Stallone), ali pa je glavni junak del skupine, ki bolj kot kaj drugega poudarja njihovo navezanost eden na drugega in zvestobo. Obvezni pripadniki take skupine so glavni junak, na katerega pade breme reševanja sveta, vroča bejba, ki se do do konca filma tudi sama spremeni v veliko borko, ter skupinski šaljivec (ponavadi pripadnik etnične manjšine), ki stalno uganja takšne ali drugačne norčije in skrbi za malce prekinitev med akcijo. Možni naknadni liki se izkažejo za
a) tragično smrt, ki še dodatno podžge glavega junaka,
b)izdajalca, ki se bo na koncu cvrl v peklu,
c) dodatno prikazovanje vdanosti in zvestobe glavnemu junaku.

Uvod: zlobneži skušajo dobiti v roke orožje s katerim bodo uničili oziroma dodobra spremenili svet. Pozitivci jih pri tem poskušajo ustaviti.

Zaplet: negativci pomešajo štrene zlobnežem in pozitivcem.

Jedro: zlobneži se dokopljejo do orožja. Če je glavnih pozitivcev več, morajo premostiti razlike, strniti vrste in poskušati izslediti negativce. Razplet: po kakšnem za lase privlečenem čudežu pozitivci odkrijejo skrivališče zlobcev, tja na spektakularen način vdrejo in jih v dvoboju ena na ena premagajo.

Konec: glavni negativec umre na najbolj spektakularen način, ki pa je hkrati tudi najbolj bedast. Pozitivci rešijo svet. Če ima kdo od pozitivcev v preteklosti kakšno temačno senco, se mu le ta izbriše, tako da od sedaj naprej lahko zaživi mirno in predvsem pošteno življenje. In to je to. Vse kar ostane, so samo še variacije glede glavnih igralcev, spektakularnosti dvobojev, novih super orožij, etc.

Do groba je tipičen predstavnik takega žanra, ki ga iz voda klišejev ne moreta rešiti niti super-pretepaški Jet Li ali karizmatični raper DMX. Akcijske scene in pretepi so resda napeti in spektakularni, a kaj, ko v zgodbi zijajo luknje, ki so po svoji veličini že bolj podobne meteornim kraterjem, od vrtoglavih obešanj po balkonih, nanavadnega načina vlamljanja v trezor, do nočnega sprehoda po ameriških ulicah s tankom, da tiste alkimije z diamanti niti ne omenjam. Morda edina osvežitev v tem filmu je komični dvojec Tom Arnold in Anthony Andersen, pa še tu se mi je zazdelo, da je bila dvojina uporabljena zgolj zato, da ne bi bil edini belec (in s tem ironično pripadnik manjšine) v filmu prikazan kot prevelik oziroma edini norček. Ogled priporočam zgolj tistim, ki hrepenijo le po akciji in hitrih pesteh in ki radi vidijo, da glavni junaki bolj kot možgane uporabljajo vse druge mišice.

* Do groba, akcijska kriminalka (režija: Andrzek Bartkowiak, scenarij: John O'Brien, Channing Gibson, igrajo: Jet Li, DMX, Kelly Hu, Tom Arnold, Anthony Anderson, Mark Dacascos, distribucija: Ljubljanski kinematografi)

Ocena: ko zapojejo pesti (4/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Do groba - DMX in Jet Li - thumbnail

Do groba - DMX in Jet Li