v rubriki film:
.. / / / 29.12.2003

Film, da te kap 3

Film, da te kap je postala uspešna franšiza, ki nas že kar redno, bolj ali manj (poudarek je večinoma na slednjem) nasmeje, s parodijami na aktualne filme in opozori ne nesmisle, ki se v njih pojavljajo. Kaj reči za njihov treji poskus? Morda to, da v tretje vendarle ne gre vedno rado.

Ker je bil Film, da te kap v osnovi zasnovan kot parodija na grozljivke, se tudi tokrat naslanja predvsem na najbolj aktualne filme tega žanra. Ogrodje filma tako tvorijo zgodbe filmov Krog, Znamenja, Vsiljivci in Šesti čut.

Ko zraven prištejemo še zelo prisotno zgodbo filma 8 Milj, pa se že lahko vprašamo, če bo imelo tako skrpucalo petih povsem različnih zgodb sploh kakšen smisel.

Odgovor leži na dlani: film nima prav nikakršnega smisla in je zgolj preigravanje enih in istih parodij, ki so bile deloma obdelane že v prvih dveh Filmih, da te kap, oziroma so bile že v izvirnih filmih tako smešno nelogične, da dodatno izpostavljenje že skoraj žali inteligenco gledalca.

A hkrati se je potrebno vprašati, če sme gledalec od takega filma sploh pričakovati kakšen smisel? Nenazadnje film nikoli v nobeni točki ne skriva, da je tu preprosto zato, da nasmeje burke željne gledalce, to pa je tudi že vse.

Tu pač ni prostora za filozofiranje in razmišljanje. Je zgolj odločitev, če se bomo smejali, ali ne.

Morda (ne)inteligenco filma še najbolj ponazarja začetek filma, kjer se seks ikoni 90.-tih let Pamela Anderson in Jenny McCarthy trudita pokazati čimveč nog in njunega bujnega oprsja, ter hkrati izpasti čimbolj "blond".

Seveda, če komu lahko to dobro uspe, sta to prav oni dve in medtem ko se gledalec naravnost boji, da bo Pamelino oprsje zdaj zdaj eksplodiralo (mar ni enkrat izjavila, da si ga je dala nekoliko pomanjšati!?!), se praktično moramo nasmejati njuni naivnosti in omejenosti.

V nadaljevanju filma lahko nato spremljamo smešanje prej naštetih in še nekaj drugih filmov, toda na koncu spoznamo, da so najbolj smešni prizori predstavljeni že v trailerju (najavnem filmu) in če se vam že ta ni zdel smešen, potem od filma ne pričakujte kaj dosti več.

Od najboljših parodij, bi izpostavil predvsem prizor, ko "gangsta" fantje v avtu streljajo v mimoidoče s paint-ball puško in jih obmetavajo z barvo (ta prizor je že v 8.-mih Miljah deloval tako maksimalno zlagano, da skoraj ni bilo možnosti, da se iz tega ne bi ponorčevali), kot najboljšo satiro pa vsekakor lahko štejemo norčevanje iz Michaela Jacksona in njegovih simpatij do fantkov (in NE(!) punčk ;-)).

Zares se gre vprašati, kako so avtorji filma vedeli, da bo prav sedaj ponovno izbruhnila afera okrog tega pevca in njegove domnevne pedofilije? Je to res zgolj naključje, ali pa so morda že vnaprej vedeli, da se spet pripravlja ameriški moralistični pregon na čarovnice? A to je že druga zgodba.

Film, da te kap 3 ni tako smešen, kot njegova predhodnika. Hkrati tudi ni tako vulgaren, kot njegova predhodnika. V primerjavi s prejšnjima filmoma je izgubil tudi nekaj ostrine in smiselnosti.

A še vseeno opozarja na izrabljenost nekaterih filmskih žanrov in posledično njihovih vsebinskih nesmislov, žalostno je le to, da tudi sam izpade zelo obrabljen in preživet.

Morda malce krivično, toda vsakakor zelo nazorno, bi lahko film primerjali z Nezemljani, ki se pojavijo v njem: najprej grozljiv, nato smešen, na koncu pa vas bo kot slovo brcnil v vaše "premoženje", drugim v zabavo, vam v neznosno bolečino.

Toda nič ne de, če hočemo ali nočemo, je v delu že naslednje nadaljevanje. Hja, tudi to je Amerika, dežela neskončnih možnosti (in neskončnih ponavljanj)!

*Film, da te kap 3, grozljiva komedija (režija in scenarij: David Zucker, igrajo: Anna Faris, Charlie Sheen, Queen Latifah idr., distribucija: Fivia)

Ocena: nezemljani (spet) prihajajo med nas (4/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Film da te kap 3 - thumbnail

Film da te kap 3