v rubriki film:
.. / / / 25.07.2003

Hladnokrvno

Pet kriminlacev, en (ujet) policaj, ena femme fatale in kup denarja - kombinacija, ki v nobenem primeru ne more peljati k srečnemu koncu (vsaj ne za vse).

Hladnokrvno je film, ki bo gledalca vseskozi držal v napetosti. Kdo laže in kdo govori resnico? Kdo zgolj izrablja svoje čare, oziroma svojo moč, za uresničitev svojih ciljev? Katera čustva so resnična in katera zgolj orodje prebrisane ženske za manipulacijo?

Sama zgodba se bo morda marsikomu zdela preveč čudaška, zato je bolje, da celoten film razumemo kot simbiozo sedmih različnih zgodb, ki na nek napojasnjen način dopolnjujejo druga drugo v veliko simbolno celoto. Glavna vrlina filma se namreč "skriva" v izredno natančni karakterizaciji in razvoju glavnih likov filma.

Glavni liki so sicer zelo različni, toda pri vsakem se zadržimo dovolj časa, da lahko razumemo njegovo mišljenje in posledično tudi njegova dejanja. Šef tolpe je preračunljivi in inteligentni Tyrone (Stellan Skarsgard), ki mora vedno imeti vse pod popolnim nadzorom in tudi ne odobrava oporekanja iz strani svojih pajdašev. Njgovo nasprotje je Hoop (Doug Hutchison), nasilnež brez samokontrole, ki najprej nekaj stori, šele kasneje pa razmišlja o posledicah. Ta dva sta sicer na prvi pogled popolni nasprotji, pa vendar ne moreta eden brez drugega. Sta kot možgani in mišice, močna vsak zase, a vendar brez možnosti za useh, dokler se ne uskladita.

Tretji del usodnega tandema pa tvori David (Jonathan Higgins), bančnik, ki je zaradi hrepenenja po ljubezni iz strani Erin (Milla Jovovich) pripravljen prestopiti svoje norme in ideale a klub svojemu nedolžnemu videzu ni povsem zaslepljen.

Nasproti tem trem moškim pa stoji Erin (Milla Jovovich, ki je hkrati žrtev hrepenenja iz strani "zacumpranih" moških, a se vendarle zdi, da s svojim preračunljivim zapeljevanjem prav ona drži vse niti v svojih rokah. Njene čare pa občuti tudi Jack (Samuel L. Jackson), sicer očitno zelo osamljen in nekoliko zdolgočasen policist, ki se povsem po naključju znajde v rokah kriminalne združbe. Pri njegovem liku velja še poudariti, da je sladkorni bolnik (in zato jemlje inekcije insulina), da ne bo kdo mislil, da se drogira.

Paleto pisanih likov končuje (verjetno še najbolj bizarni) starejši zakonski par, ki sanja o dolgih počitnicah na eksotičnem otoku in je za uresničitev the sanj pripravljen prestopiti na drugo stran zakona. A tudi pri njiju je v prvi vrsti poudarjena fatalna ljubezen in simbioza, kjer kljub njunim razlikam eden brez drugega ne moreta živeti.

Seveda pa noben, še tako dobro zastavljen lik ni kaj dosti vreden brez doživete interpretacije iz strani igralcev. In to je v veliki meri uspelo prav vsem igralcem, saj so očitno razumeli tako dobre strani, kot tudi omejitve svojih likov in tako sami zase niso silili preveč v ospredje.

Že zaradi svoje vloge pa vsekakor izstopata Milla Jovovich in Samuel L. Jackson, ki skupaj poosebljata nekakšno instinktivno privlačnost ali pa že kar fatalno ljubezen. No, za Jacksona že od Šunda vemo, da mu ležijo bizarne vloge neprilagojencev in (socialnih) čudakov, glede fatalnosti Mille Jovovich pa verjetno tudi ni prevelikih dvomov, gledano tako po zmožnostih zapeljevanja, kot tudi po stasu. V plus pa ji lahko štejemo tudi dejstvo, da je ena redkih zvezdnic, ki se ne sramuje pokazati tudi svojih (včasih manj, tokrat bolj) golih čarov.

Film je tako iz stališča likov dodelan do potankosti in tudi že meji na genialnost, nekoliko pa zašepa med samo zgodbo in se bo zaradi nekaterih klišejev žanra kriminalk, morda marsikomu zdela preveč "za lase privlečena" (od samega načina ropa banke, macgyverskih metod Jacksonovega samoreševanja, neizvirnega računalniškega gesla, pa vse do končnega obračuna).

Toda eno je zagotovo. V filmu Hladnokrvo smo priča enemu najbolj fatalno-intimnih ljubezenskih prizorov brez direktne erotike, kjer lahko zares spoznamo, zakaj je svoboden moški pripravljen ponovno postati ujetnik (ženske seveda).

* Hladnokrvno, kriminalna drama (režija: Bob, Rafelson, scenarij: Dashiell Hammett, Christopher Canaan, Steve Barancik, igrajo: Samuel L. Jackson, Milla Jovovich, Stellan Skarsgard, Doug Hutchison, Grace Zabriskie, Joss Ackland, distribucija: Karantanija Cinemas)

Ocena: bizarno, genialno, fatalno (8/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Hladnokrvno - thumbnail

Hladnokrvno