v rubriki film:
.. / / / 03.05.2004

Izolski filmski festival pod zvezdami

Med 25. in 29. majem bo v Izoli prvič zaživel nov mednarodni filmski festival Isola Cinema - Kino Otok, festival kinematografij Afrike, Azije, Latinske Amerike in Vzhodne Evrope s prijatelji. Pripravlja ga Zavod Otok v sodelovanju s Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola ter Kinodvorom in Kinoteko v Ljubljani pod pokroviteljstvom Občine Izola. Čeprav omenjene kinematografije oziroma njihovi avtorji vse bolj krojijo podobo svetovnega filma (tudi največje festivalske nagrade gredo vse večkrat ustvarjalcem iz teh dežel), pa se do širšega kinematografskega občinstva večinoma le stežka prebijejo. Izola se z veseljem uvršča na seznam domovanj tega depriviligiranega filma, ki ima kaj povedati, a ga skoraj ni moč videti, ker se ga ne drži denar. Se ga pa drži srce.

Poleg letnega kina bodo filmske slike tekle še na treh platnih: v obstoječem art kinu Odeon, ki od septembra lani obalnim ljubiteljem filmske umetnosti ponuja bogat program t.i. art filma in filmske klasike, v dvorani izolskega Kulturnega doma, ki bo posebej za to priložnost preurejena v filmsko dvorano z imenom kino Gledališče ter kino Svetilnik na koncu punte, kjer bo pod vedrim nebom pripravljen še avditorij za nočne video projekcije.
Izolska plaža ob svetilniku bo v času festivala zaživela kot festivalsko središče: čez dan bo ponujala program spremljevalnih prireditev festivala, filmsko tržnico, pa tudi kulinarično ponudbo iz sodelujočih dežel. Ponoči se bo preoblekla v nočno plažo - festivalski klub z odprtim programom (projekcije, pogovori, koncerti, nastopi), srečališče ob koncu festivalskega dneva.

Predprodaja: Od 21. aprila je v predprodaji moč kupiti Festivalsko kartico, ki omogoča ogled vseh filmov festivala in spanje v priložnostnem kinokampu ter Paket Otok, ki omogoča ogled vseh filmov na letnem kinu Otok. Število kartic in paketov je omejeno!

Prodajna mesta: Art kino Odeon - Izola, e-kavarna Pina - Koper, Kinodvor in Kinoteka - Ljubljana, ter študentski klubi po Sloveniji. Informacije dobite pri Mateji Zorn (01) 43 42 546, ter na tejle spletni strani. Študentom so pri lokalnih študentskih klubih na voljo posebni popusti.

Za Zavod Otok

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

 - thumbnail