v rubriki film:
.. / / / 25.02.2004

Jules in Jim

So prijatelji in so pravi prijatelji. Taki, na katere se lahko vedno zaneseš in za katere veš, da ti bodo vedno priskočili na pomoč, ter da bodo prej kot na svojo srečo pomislili na prijateljeve občutke. Film Jules in Jim je zgodba o malce nenavadnem, toda izredno iskrenem odnosu med dvema prijateljema, ki ju ne more razdružiti niti vojna, niti ljubezen do iste ženske, katere fatalnost pa na koncu vendarle vodi ljubezenski trikotnik v tragično pogubo.

Francoz Jim (Henri Serre) v Parizu spozna Nemca Julesa (Oscar Werner) in zelo kmalu postaneta nerazdružljiva prijatelja. Skupaj hodita na kosila, na boksarske vaje, na sprehode, na debate in celo skupaj osvajata ženske ter si jih tudi delita.

Nekega dne pa na fotografiji nekega kiparja zagledata kip ženske z lepim ter skrivnostnim nasmeškom in odločita se, da bosta poiskala ta njun novi lepotni ideal. In res čez nekaj časa naletita na Catherine (Jeanne Moreau), ki ima povsem podoben nasmešek kot kip, ki sta ga občudovala in kmalu ji oba pričneta dvoriti.

Ker pa jima je njuno prijateljstvo še vedno vredno največ, ostaneta vljudna drug do drugega in tako se počasi med trojko ustvari ljubezenski trikotnik. Catherine je namreč precej svobodna ženska, ki se ne naveže ravno dolgo na zgolj enega moškega in zato uživa v pozornostih obeh prijateljev.

Ko pa postane nekoliko bolj naklonjena Julesu, jo Jim preneha osvajati (še vedno pa o njej sanjari), kljub vsemu pa so še vedno najboljši prijatelji. Nato pa pride prva svetovna vojna in tako sta Jules in Jim postavljena vsak na svojo stran, Catherine pa odide z Julesom.

Po vojni Jim spet obišče stare prijatelje in čeprav je vojna vse tri zelo spremenila, je njihovo prijateljstvo tako globoko ukoreninjeno, da ne traja prav dolgo, da spet obujajo spomina na dobre stare čase in delajo načrte za prihodnost.

Jules in Catherine sta se že poročila in imata hčerko, toda Catherine že dolgo ni več srečna v tako ozkem zakonu in tudi Jules se zaveda, da ima ljubimca. To spoznanje pa da novega poleta Jimu, v katerem še vedno tli stara ljubezen do Catherine.

Ko to uvidi tudi Jules, da Jimu zavoljo njegove sreče (in strahu, da bo povsem izgubil Catherine) svoj blagoslov in tako Jim, Jules, Catherine in njuna hčerka živijo pod eno streho v malce bizarnem, a iz intimnega pogleda povsem razumljivem sožitju.

A tako kot se je Catherine naveličala Julesa, kmalu ni več srečna niti pri Jimu, zato slednji razočaran odpotuje nazaj v Pariz, k svojemu nekdanjemu dekletu, ki ga še vedno zvesto čaka.

Toda poti Julesa, Jima in Catherine se bodo še enkrat srečale in njihove usode se bodo še zadnjič tragično prepletle.

Jules in Jim je zelo zanimiv film, tako iz strani same zgodbe (in njene simboličnosti), kot tudi zaradi zanimive menjave slogov prikazovanja dogajanja.

Med tem ko je prvi del izredno razigran, povsem brez skrbi in bremen in v večini celo komičen, pa se v drugem delu (po vojni) ozračje zelo spremeni, saj ni več nekega tistega pravega optimizma, temveč vse poteka bolj komorno, kar odlično prikaže, kako lahko vojna spremeni človeka.

Prijateljstva med Julesom in Jilom vojna sicer ni uničila, je pa povsem spremenila njun pogled na svet, kar se seveda najbolje kaže v njunem obnašanju.

Izredno zanimiva je tudi usodna privlačnost obeh glavnih likov do njune fatalne ženske, h kateri se vedno znova vračata, čeprav se zavedata, da trenutki sreče ob njej minejo izredno hitro, kljub vsemu pa nikoli ne dopustita, da bi to ogrozila njuno prijateljstvo.

Edino kar res moti ogled filma so podnapisi, ki postanejo zaradi črno-bele slike na nekaterih delih povsem nevidni, zato je za boljše razumevanje filma priporočljivo znanje francoščine.

Težava bi se dala hitro rešiti, če bi podnapise dali na črno podlago, kar bi sicer res malce zakrilo spodnji del slike, a spremljanje filma bi bilo vsekakor lažje.

Tudi zvok zaradi stalnega šumenja v ozadju ni ravno najboljši, vednar pa je to glede na letnico nastanka filma (1962) razumljivo.

Jules in Jim je vsekakor filmska klasika, ki odlično zajame ves smisel prijateljstva ter z njim povezane tragične ljubezni in ki na trenutke res deluje na prvi pogled malce zastarelo, oziroma bolje rečno nostalgično-komično, a vendar se je kljub časovni ter prostorski razliki z vsebino zelo enostavno poistovetiti.

*Jules in Jim, romantična drama (režija: Fancois Truffaut, scenarij: Francois Truffaut, Jean Gruault, po romanu Henrija Pierra Rocheja, igrajo: Jeanne Moreau, Oskar Werner, Henri Serre, Marie Dubois, Vanna Urbino, Boris Bassiak idr., distribucija: Distribucija Kinoteka)

*Opomba: film si lahko ogledate v Kinodvoru Ljubljana in v drugih dvoranah art kino mreže v večjih slovenskih mestih

Ocena: nekatera prijateljstva so večna (8/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Jules in Jim - thumbnail

Jules in Jim