v rubriki film:
.. / / / 20.01.2005

Kako se izogniti božiču

Kako že gre tista božična zgodba o Jožefu, Mariji in Jezusčku? Ja, saj res, prišli so v Betlehem in iskali prenočišča, a jih ljudje niso sprejeli, tako da so morali prenočiti v hlevu. Hvala bogu, da temu dandanes ni več tako in vedno z veseljem sprejmemo drugačne ljudi in spoštujemo to kar so. Pa je temu res tako? Ali pa so to zgolj prazne besede, ki zbledijo ob siju milijonov božičnih lučk, velikih novoletnih smrečic in gorah daril, s katerimi si kupujemo naklonjenost drugih? Saj ne, da ne bi marali božiča, pa vendar se ob vsej sodobni praznični šari in navlaki človek vpraša, Kako se izogniti božiču (oziroma če je to sploh možno)?

Hčerka zakoncev Krank (Tim Allen in Jamie Lee Curtis) oznani, da letos božiča ne bo praznovala doma in ker božič brez celotne družine pač ni pravi božič, dobi gospod Krank precej nenavadno idejo.

Ženi predlaga, da bi letos preprosto preskočila božič. Ne bosta okrasila hiše, ne bosta priredila božične zabave, ne bosta poslala božičnih čestitk, še celo božične jelke ne bosta kupila.

Tako privarčevani denar bosta raje porabila za potovanje na Karibe. Obstaja samo še ena težava - nerazumevajoči sosedje, ki jim preprosto ne gre v glavo, da nekdo noče praznovati božiča, tako kot se šika in ki so odločeni da, zlepa ali zgrda, spametujejo uporna Kranka.

Toda kljub vsem prepričevanjem, moledovanjem in tudi ustrahovanjem zakonca ostajata neomajna ... vsa dokler ju en dan pred božičem ne pokliče hčerka in pove, da bo vendarle prišla domov in to z zaročencem.

Gospod in gospa Krank se morata tako odločiti, če bosta torej vendarle praznovala božič, a tudi če je temu tako, jima v tako kratkem času ne more uspeti pripraviti pravega božičnega praznovanja. Razen če se seveda ne zgodi kakšen božični čudež.

Film Kako se izogniti božiču bi lahko v grobem razdelili na dva dela in sicer na zelo komični in satirično fantastično dodelani prvi del, ter drugi, osladno pocukrani in v božičnem kiču povsem izgubljeni zaključek.

Božič je že davno izgubil svoje izvirno poslanstvo (slavljenje rojstva božjega sina in radost nad življenjem ter ljubeznijo) in postal zgolj dan, ko vsakdo gleda, kakšna (oziroma koliko) darila ga čakajo pod jelko.

Če božič torej ni več tisto, kar naj bi bil, zakaj ga ne bi mogli preskočiti? Zakaj ne bi smeli biti drugačni in delati to kar želimo?

Preprosto zato, ker Amerika in nasploh sodobna družba ne dovoljuje drugačnosti in ker je praznovanje božiča tradicija. In če na kaj, potem Američani dajo nekaj na tradicijo in moralo (kar se je najbolje pokazalo prav ob zadnjih predsedniških volitvah).

Nepraznovanje božiča se za zakonca Krank tako spremeni v pravo nočno moro. Uboga Jamie Lee Curtis kriči, kot bi snemala nadaljevanje Noči čarovnic!

Kako tudi ne, ko pa jo na oknih nepričakovano strašijo koledniki, ji po avtomobilski šipi razbijajo božični zombiji in ji težki tovornjaki peštajo še zadnje trohice upanja.

A to še ni najhujše, med obiskom salona za porjavenje jo v mini bikiniju iz katerega njene obline kar buhtijo, preseneti lokalni župnik. A kalvarije tu še ni konec, kajti, o sveta pomagalka, poleg nje stoji Tim Allen v tesno oprimajočih se Speedo(!) kopalkah in straši čuvaja morale.

Toda glej ga vraga, Jamie in Tima ne zlomi represija družbe, temveč božje (oziroma božičkovo) posredovanje, v obliki telefonskega klica hčerke.

Do tu vse lepo in prav, saj pravzaprav tudi to potrjuje tisto kruto resnico, da vendarle nismo tako svobodni, kot bi si mislili, toda na žalost film na koncu to spoznanje slavi, namesto da bi žaloval.

Vsi so spet prijatelji, z "gnusnimi" mislimi obsedena Kranka se pokorita in, ja, od nekje privlečejo še čisto pravega božička iz mesa in kosti. Preprosto zato, ker se s tem ustvari občutek, da glavni problem pri izogibanju božiča ni netolerantna družbe, temveč dejstvo, da božiček res ostaja!

Kako se izogniti božiču je film, ki mu uspe dokazati, da se božiču preprosto ni moč izogniti, kajti v sodobni družbi ni prostora za drugačnost, še posebej ne ob najbolj svetih praznikih veselja in radosti. Pa lep božič, ker drugače že ne more biti, četudi s cmokom v grlu!

*Kako se izogniti božiču - Christmas With the Kranks, družinska komedija (režija: Joe Roth, scenarij: Chris Columbus, Joe Roth, po romanu Johna Grishama, igrajo: Tim Allen, Jamie Lee Curtis, Julie Gonzales, Dan Aykroyd, M. Emmet Walsh, Elizabeth Franz, Erik Per Sullivan, Bonita Friedericy, Cheech Marin idr., trajanje: 94 minut, distribucija: Continental Film)

Ocena: Noč Božičkov (5/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Kako se izogniti bozicu - thumbnail

Kako se izogniti bozicu