v rubriki film:
.. / / / 20.05.2003

Kako se znebiti fanta v desetih dneh

Dobrodošli v sodobni Ameriki! V deželi, kjer se ljubezen meri v dneh. V deželi, kjer je najboljši ljubezenski vodič revija. Stori to, stori tisto! Polubi ga, zavrzi ga! Prvi zmenek - poljub na lice, drugi zmenek - poljub na usta, tretji zmenek - postelja! Spremeni to, spremeni tisto! In tako naprej in nazaj, dokler se človek enkrat vendarle ne vpraša: Hej, kje pa je ljubezen!?!

Film Kako se znebiti fanta v 10 dneh je pravi prikaz vseh možnih klišejev, ki jih lahko preberete v vsaki (svetovalni) ženski, v zanjem času pa tudi moški, reviji. In tu se že poraja prvo vprašanje: zakaj lepo prosim rabimo vsa ta pravila in nasvete!?! Mar ne bi bilo bolj preprosto odpreti usta in povprašati ljubljene osebe, kaj si misli o tej ali oni stvari. Mar ni malce bolno verjeti, da samozvani strokovnjaki za ljubezenska razmerja vedo o vešem partnerju več kot on sam?

Hja, seveda pa v sodobni Ameriki tudi komuniciranje ni več tako zelo samoumevno. Če boste nekoga namreč vprašali nekaj bolj intimnega (pa se njej/njemu ne boste zdeli dovolj poznani) jo boste odnesli še milo, če boste v odgovor dobili zgolj frazo: Red Light!, v slabšem primeru pa se boste pod obtožbo spolnega nadlegovanja znašli na sodišču, kjer vam bo kakšen pijavkast odvetnik iztožil zajeten kupček zelencev.

Jasno, v taki družbi so pravila kaj govoriti, kako osvajati in kako se obnašati v razmerju življenskega pomena. In potem dobimo nesmiselne dialoge, kot je npr. tisti, ko se Andie in Benjamin prvič srečata v baru. Fraze brez vsakega občutka in življenja, kot nekakšna robota, ki si izmenjata ključne informacije.

Bebavost filma se nadaljuje tudi pri napakah, ki jih povzroča Andie in ki naj bi bile klasične ženske napake. No, če ste kdaj res že poznali kakšno žensko, ki bi se tako obnašala, potem ste pa res imeli neverjetno smolo! A roko na srce, to so zgolj filmska pretiravanja in klišeji, ki z resničnim življenjem nimajo prave zveze in zgolj kažejo na ignoranco in arogantnost tistih, ki si take stereotipe izmišljajo.

Dobra stran filma sta vsekakor posrečena glavna igralca, še posebej Kate Hudson, ki bo očitno resna konkurenca trenutno najbolj priljubljeni hollywoodski prismojeni blondiki (s Harvarda) Reese Witherspoon. Tudi Matthew McConaughey deluje dokaj sproščeno in solidno in se izkaže precej bolje, kot pa se je z Jennifer Lopez v Načrtovalki porok.

A še taki njuni napori ne morejo popraviti nekredibilnost njunih filmskih likov. Povsem nerazumljivo je namreč, da Andie v filmu niti enkrat ne pomisli, da bi se zavoljo ljubezni odpovedala svojemu projektu. Je pač le del sistema, ki ne pozna odgovora ne in očitno se je s tem sprijaznila. Jasno, šele ko je že prepozno (oziroma bi bilo prepozno, če to ne bi bila romantična komedija) uvidi svojo zmoto in se upre sistemu.

V isti paradoks zaide tudi lik Benjamina, oziroma bolje rečeno, njegovega šefa, ki se o miljonskem poslu odloča na podlagi uspešnosti/neuspešnosti zapeljevanja nasprotnega spola!?! Bi bilo pa res lepo in idilično, če bi bili vsi šefi taki šaljivci.

Konec filma je (na žalost) kar malce preveč hollywoodsko pocukran, z obveznim razčiščevanjem problemov pred čimvečjo publiko (sindrom javne osramotitve tipa Jerry Springer). Film pa (bolj nevede kot vede) da tudi en resnično dober in koristen nasvet, kako dokončno prepričati partnerja o resnosti vajine ljubezni. Za fante ni boljšega recepta, kot če svojo punco peljejo na predstavitev svoji družini. Ženske imajo pač rade stabilnost in družinsko življenje.

Seveda je to priporočljivo zgolj, če imate kolikor toliko normalno družino (alkoholiki in prepirljivci odpadejo), ter če se tudi sami z njimi koliko toliko dobro razumete in jih vsaj približno redno obiskujete. No, te formule pa naj punce raje ne preizkušajo (fantje s(m)o pač kronični strahopetci pred obveznostmi, kar družina vsekakor je, dokler se za to sami ne odločijo). Za punco, ki hoče očarati svojega fanta je bolje, če se z njim odpravi na kakšno športno tekmovanje in se vsaj pretvarja, da jo celotna reč zanima. Dobrodošel predpogoj je seveda vsaj približno poznavanje (pravil) tega športa, da se ob ogledu ne boste preveč dolgočasile. In še preden tudi tale komentar izzveni kot svetovalna revija, bo najbolje, da kar hitro končam;-).

Film Kako se znebiti fanta v 10 dneh ne presega mentalitete povprečne medodnosno svetovalne revije in je v tem smislu trapast, pa vseeno dovolj zabaven in prijeten, da prebiranja, oziroma v tem primeru ogleda, ne boste obžalovali. Škoda je le, da nikjer ni zaslediti vsaj približne samokritike, oziroma namiga, da so vsa ta pravila in nasveti zgolj bob ob steno, če se sami ne naučimo sprejemati svojih partnerjev takšnih kot so, z njihovimi dobrimi, kot tudi slabimi lastnostmi (lekcija, ki se je prijateljice iz Seksa v mestu očitno nikoli ne bodo naučile). Nihče na tem svetu namreč ni popoln, toda napake niso vedno nekaj negativega, temveč so lahko tudi pozitivne, seveda če jih pravilno razumemo. Lep živopisan pozdrav :-)

Kako se znebiti fanta v 10 dneh (režija: Donald Petrie, scenarij: Kristen Buckley, Brian Regan, Burr Steers, Michele Alexander igrajo: Matthew McConaughey, Kate Hudson, Adam Goldberg in drugi, distribucija Karantanija Cinemas)

Ocena: prijetno trapasto (5/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Kako se znebiti fanta v 10 dneh - thumbnail

Kako se znebiti fanta v 10 dneh