v rubriki film:
.. / / / 04.05.2004

Kinodvor upihnil prve (pol) svečke

Pred pol leta je na ljubljanskem (in seveda tudi slovenskem) filmskem nebu zasijala nova zvezda, ki je napovedala boljše čase, tako za gledalce, kot tudi za celotno filmsko sceno. Oktobra lani je veliko platno prenovljenega Kinodvora namreč spet obsijala svetloba kinoprojektorja in do danes se je na njem odvrtelo kar 27 kolutov različnih filmov, od tega 24 celovečernih in trije kratki.

Kinodvora niso mogli najti poti do gledalcev.

Morda se gre prav "zlovešči" drugačnosti filmskega programa "zahvaliti", da je bil obisk Kinodvora do sedaj nekoliko pod pričakovanji, kar je še posebej nerazumljivo, če upoštevamo visoko inteligenčno kakovost predvajanih filmov.

A ker je na tem področju v Ljubljani prej delovala le Kinoteka, se ne gre preveč čuditi temu strahu, pred tako imenovanimi "art" filmi in verjetno pač mora miniti nekaj časa, preden se bodo gledalci vrnili iz mestnih periferij nazaj v center mesta in preden bodo ugotovili, da filme za bolj zahtevno občinstvo, kakršni se vrtijo v Kinodvoru, ne gre enačiti z art filmi, v strogem pomenu besede. Pravzaprav je program Kinodvora tako raznolik, da lahko vsakdo najde nekaj za svoj okus, treba se je le otresti predsodkov in strahu pred drugačnim.

Še en neupravičen razlog za neobisk Kinodvora, je zagotovo njegova malce manj slavna preteklost, saj je Kinodvor naslednik kina Dvor, ta pa je bil v še ne tako daljni zgodovini kino Sloga, v katerem so se vrteli bolj "pikantni" filmi. Zlobni jeziki tudi dandanes še širijo govorice, da Kinodvor nadaljuje "tradicijo" prikazovanja filmov za polnoletne, a to so pač zgolj natolcevanja čistunov, ki ne ločijo filmske umetnosti od pornografije.

A da se ne bi preveč spuščali v to, lahko povemo, da je Kinodvor od svojih predhodnikov podedoval le lokacijo, notranjost pa je povsem preurejena, od samega estetskega izgleda, preko sodobnega ozvočenja in projekcijskih aparatur, pa do udobnih sedežev, od katerih je vsak posvečen prav določenemu donatorju (če slučajno še niste vedeli, zakaj večina gledalcev pogleda pod sedalo, preden se usedejo).

Kinodvor pa obiskovalcem ne ponuja "zgolj" filmskih užitkov, temveč je poskrbel za še dodatna presenečenja, kamor spada Zajtrk pri Kinodvoru, kjer gledalce, za bolj vesel in prijeten vstop v nov dan, ob nedeljskih dopoldanskih projekcijah poleg vstopnice pričakata kava in rogljiček, Polnočna postaja je ime za pozne petkove projekcije, za vse nočne ptice, ki se razživijo šele ko ura odbije polnoč, za bolj redne obiskovalce, ki bi radi tudi kaj prihranili, pa je na voljo komplet desetih vstopnic z imenom Dekalog.

Pravi filmofili se lahko včlanijo tudi v klub Dvorišče in so tako deležni najrazličnejših ugodnosti, med drugim tudi dostop do bogato založene videoteke in študijske sobe

In čeprav narava filmov, predvajanih v Kinodvoru, gledalca skoraj prisili, da še dolgo premišljuje o vsem videnem, so pri Kinodvoru poskrbeli tudi za tiste, ki bi radi še dodatno razširili svoje filmsko znanje, oziroma bi svoje vtise radi delili in primerjali z drugimi.

Tako ob torkih potekajo Fil(m)ozofski večeri, kjer se filme obravnava predvsem iz filozofskega in poglobljeno teoretskega pogleda, ob četrtkovih pogovorih V prvi osebi, pa se ob prisotnosti znanih oseb iz filmskega sveta razpravlja o aktualnih filmih in posameznih filmskih naslovih.

Ker pa se zgolj od umetnosti (na žalost) ne da živeti, se je v preddverju Kinodvora pred dobrim mesecem dni odprl tudi lokal, ki obratuje od 10. ure zjutraj do konca zadnje projekcije in gostom poleg osvežilnih pijač ponuja prostor za sproščen klepet ob skodelici kave ali zabavno druženje med projekcijami.

Še enkrat torej vse čestitke Kinodvoru za prvih šest mesecev razveseljevanja ljubiteljev filma s svojim pestrim in navdihujočim programom, kot je povedal Jurij Meden, programski vodja Kinodvora, pa je to šele začetek, saj se pripravljajo še posebni programi za mlade, abonmaji, vzpostavitev prve filmske knjigarne v Sloveniji ter odprtje razstavnega prostora.

Neutrudni ekipi Kinodvora dela torej ne manjka in zato tudi njim vse najboljše želje za prihodnost ter čestitke za že dosežene rezultate, ki so vsekakor presegli pričakovanja večine gledalcev.

Še več informacij in spored predstav pa lahko dobite na uradni strani Kinodvora.

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Kinodvor - thumbnail

Kinodvor