v rubriki film:
.. / / / 02.03.2004

Kinoteka: Golo kosilo

V četrtek 4.3.2004 bo v Kinoteki na sporedu Golo kosilo režiserja Davida Cronenberga po literarni predlogi Williama S. Burroughsa. Pogosta in splošno prodajana zmota je, da je film Golo kosilo ekranizacija Burroughsovega romana z istim naslovom, dejansko pa gre na pol fantazijsko pripoved o Burroughsovem življenju medtem ko je pisal Golo kosilo.

In glede na to, da v kinotečnem spremnem tekstu o filmu preberemo, da je "Bizarna, fantastična zgodba o pisatelju, ki po nesreči ustreli svojo ženo, njegov pisalni stroj mutira v orjaškega ščurka, sam pa se nehote zaplete v čudno zaroto v še bolj čudnem pristaniškem mestu.", nam je lahko jasno da legendarnemu džankiju med pisanjem dotičnega romana nikakor ni moglo biti dolgčas.

O filmu lahko preberemo ravno toliko zgražanj kot slavospevov, ampak tako je verjetno z vsemi spotikljivimi projekti, ki so jih sproducirali namedeni geniji.
Režiser David Cronenberg je podpisan pod kar nekaj filmov, ki so jih kasneje gledalci uvrstili med kulte, poleg Naked Lunch omenimo še Shivers (1975), Scanners (1981), The Fly (1986) in Crash (1996).

Torej, vabljeni v Kinoteko v četrtek 4.3.2004 ob 20.00 za 600 SITnih. In še Cronenbergov nasvet za konec: "Exterminate all rational thought!"

Za Slovensko Kinoteko

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Naked lunch - thumbnail

Naked lunch