v rubriki film:
.. / / / 12.08.2003

Pravila slačenja

Oh, ta nora študentska leta! Nora? No, za nekatere bolj, za druge nekoliko manj. Pač odvisno od tega, kaj ljudje od študija pričakujejo, kako radi zahajajo na žure, koliko alkohola (ali kakšne druge opojne substance) lahko brez zadržkov spravijo vase in na kašnem nivoju je njihovo moralno prepričanje.

V Pravilih slačenja spoznamo skupino mladeničov in mladenk, ki si študij razlaga kot sprehajanje od ene zabave do druge, tekmovanje v količini popitega alkohola ali zaužitih drog, ter neomejenega seksa, kjer pa dejansko nihče ne seksa s tistim, s katerim bi si to res želel. In zakaj ne? Zato, ker nihče nikogar ne pozna. In ga tudi noče poznati.

Vse je zgolj iluzija, zgolj maska pod katero se skrivajo ljudje, brez želje, da bi to svojo masko kdaj sneli ali pa se potrudili in pokukati pod masko nekoga drugega. Zakaj ne? Ker to zahteva nekaj več truda in časa, tega pa vsaga siti sinovi in hčerke bogatinov ne nameravajo zapravljati.

A na žalost (ali pa na srečo) velja na tem svetu nenapisano pravilo, da kdor pije, mora tudi plačati in tako vsakdo slej ko prej doživi okus svojega lastnega "zdravila", ki pa je vse prej kot sladko. Pravila slačenja je tako absurden in trd film, da v nekaterih delih izgleda že kar kot komedija. A na žalost je to kruta resnica, le da je v tako necenzurirani obliki še nismo videli na filmskih platnih.

Igralska zasedba je zelo zanimiva in dokaj dobro izbrana. No, zlobno bi lahko pripomnili, da sta bila takih (nemoralnih) vlog verjetno še najbolj vesela James Van Der Beek ter Jessica Biel, prvi zato, ker se hoče otresti stereotipa negotovega in malce zmedenega, a dobrega fantiča iz nadaljevanke Dawsn's Creak, ona pa zato, ker ji prav tako že močno preseda vloga pridne najstarejše hčerke duhovnika iz nadaljevanke Sedma nebesa. No, zaradi njenih stalnih pritiskov in preglavic, ki jih povzroča ustvarjalcem te serije, smo lahko doživeli že kar nekaj drastičnih sprememb pri njenem liku, a očitno ji tudi vloga črne ovce v idilični družinici ni bila dovolj.

Morda še bolj zanimiva lika pa upodabljata Shannyn Sossamon ter Ian Somerhalder, ki predstavljata neko upanje, da neka pravila morda vendarle še obstajajo, a na žalost je njuno upanje in optimizem zatrt že v kali iz strani ljudi, ki mislijo, da so pravila na svetu zgolj zato, da se jih krši.

Zelo nenavadni in zanimivi so prizori, kjer se dogodki vrtijo v obratnem vrstem redu. Kot da bi čas obrnili v drugo smer in tako pozabili na preteklost. Kot bi šli spet na začetek in izbrisali pretekle dogodke. Toda postavlja se vprašanje, če bi to res pomagalo? Bi osebe, ki jih spoznamo v filmu ob ponovni priložnosti ravnale drugače? Verjetno ne, kajti ko enkrat prekršiš pravila, le stežka najdeš pot nazaj.

In za konec se lahko vprašamo samo še to, kaj pravzaprav nastane iz takih fizičnih in psihičnih razvalin? Nekateri ne najdejo več poti iz začaranega kroga in tako, ali umrejo ali pa postanejo Ameriški psiho-ti, drugi se zresnijo in postanejo ugledni poslovneži, ter gospodinje s fundamentalistično moralnimi nazori, tretji pa s pomočjo neomejenih količin šumečih bankovcev postanejo predsedniki svetovnih velesil. Hja, to je pač Amerika, dežela neomejenih možnosti in priložnosti... vsaj za bogate in priviligirane.

Pravila slačenja, komedija/drama/psihološki triler (režijain scenarij: Roger Avary, igrajo: James Var Den Beek, Ian Somerhalder, Shannyn Sossamon, Jessica Biel, distribucija: Ljubljanski kinematografi)

Ocena: ko je tudi poznanec tujec (9/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.