v rubriki film:
.. / / / 27.02.2005

Prva filmska nagrada za Georga W. Busha

Dan pred težko pričakovano podelitvijo oskarjev 2005, so v Los Angelesu podelili zlate maline, nagrade za najslabše filmske dosežke v minulem letu. Glavni zmagovalci, oziroma poraženci, so postali film Catwoman, z oskarjevko Halle Berry na čelu, ter glavni antagonisti dokumentarca Fahrenheit 9/11, provokativnega režiserja Michaela Moora.

Omenjena filma sta zbrala vsak po 4 zlate maline, praznih rok pa je (verjetno brez protestiranja) ostal spektakel Aleksander, ki je bil s 6 nominacijami tik za Catwoman (7 nominacij).

Neslavno prvo mesto med najslabšimi filmi je tako (upravičeno) pripadlo fantazijski akcijski kriminalki Catwoman, film pa je prejel zlati malini tudi za najslabši scenarij in režijo (Pitof), nepriljubljeno nagrado pa je v kategoriji najslabše igralke prejela tudi Halle Berry, ki je pred tremi leti osvojila oskarja za Bal smrti.

Ostali nominiranci za najslabši film leta so bili Aleksander, Superbabies: Baby Geniuses 2, Surviving Christmas in Bela modela.

Zlata malina za najslabšega igralca bo tokrat poslana v Belo hišo, saj je zmagal aktualni predsednik ZDA George Bush, za svoj (neprostovoljni) nastop v filmu Fahrenheit 9/11, njegova desna roka, obrambni minister Donald Rumsfeld, je zmagal v kategoriji najslabši stranski igralec, najslabša stranska igralka pa je postala Britney Spears, ki se prav tako pojavi v omenjenem filmu (da izrazi svojo podporo in zaupanje predsedniku).

Bush je zmagal tudi v kategoriji najslabšega filmskega para, skupaj s Condoleezo Rice oziroma s knjigo His Pet Goat, s katero je več minut delil najbolj kritične momente novejše zgodovine ZDA (ob napadu na newyorški WTC in Pentagon).

V kategoriji najslabšega nadaljevanja oziroma priredbe filma je najmanj prepričal Scooby-Doo 2: Pošasti na prostosti, ostali kandidati pa so bili Alien proti Predatorju, Izganjalec hudiča: Na začetku, Anakonda 2 in Okoli sveta v 80. dneh.

V slednjem se pojavi tudi "guvernator" Arnold Schwarzenegger, za kar si je seveda zaslužil tudi nominacijo, a tokrat ostal praznih rok, kot tudi ob ostalih sedmih nominacijah, odkar podeljujejo zlate maline, za kar se je zaslužil častno nagrado največjega poraženca podelitve.

Častno nagrado je v kategoriji najslabšega musicla, v 25. letih podeljevanja zlatih malin, prejel film From Justin to Kelly (8 nominacij, 1 nagrada), podobna častna nagrada v kategoriji komedij je pripadla filmu Gigli (9 nominacij, 6 nagrad), skupnemu projektu nekdanjega para Jennifer Lopez - Ben Affleck, najslabša drama zadnjih 25. let pa je postal film Battlefield Earth (9 nominacij, 7 nagrad).

Podelitve zlatih malin seveda ne gre jemati preveč resno, četudi, vsaj kar se tiče Catwoman, izbiri nimamo kaj dosti očitati, kritiko antagonistov Fahrenheita 9/11 pa morda lahko razumemo tudi kot posmeh raznim namigovanjem, da bi George W. Bush po drugem mandatu v Beli hiši lahko odšel v Hollywood in se poskusil v filmih. Seveda pa gre verjetno tudi zgolj za protest proti njegovi politiki. Malce ironično pa lahko pripomnimo, da so dejanja ljudi v Beli hiši občasno res podobna nekakšni tragikomični filmski igri, ki je na žalost vse prej kot prepričljiva.

Več o zlatih malinah si lahko preberete na uradni spletni strani podelitve, oči filmskih ljubiteljev pa so sedaj uprte proti podelitvi oskarjev, kjer bodo glavni kandidati filmi Letalec, Punčka za milijon dolarjev, V iskanju dežele Nije, Ray, Stranpota in Vera Drake.

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

zlata malina 2005 - thumbnail

zlata malina 2005