v rubriki šoubiznis:
.. / / / 05.11.2001

Emmy nagrade podeljene

V tretjem poskusu je televizijcem uspelo- zmagoslavne štiri pozlačene kipce so odnesli snovalci drame The West Wing, tri so popokali Sopranovi, najbolj komični pa so tisti, ki seksajo v mestu. Prvi dve napovedani podelitvi je onemogočila svetovna politika, nedeljska podelitev pa je ovekovečil patriotizem, ki je izrinil pričakovani zvezdniški glamur.

Zaželjeno je bilo, da gospodje ne nosijo smokingov in da se dame ne kitijo z bleščavostjo. Vseeno so nekateri obesili nase bleščice in drage cunje, mogoče zato, da bi popravili vsesplošno cinično in mrtvaško ozadje prireditve.

Otvoritev je pripadla trobentaču Philu Driscollu, ki je odpihal ljudsko America The Beautiful. Dovolj, da je bilo občinstvo v solzah. Kelsey Grammer iz serije Frasier in Aida Turturro sta uporabili robčke.

Voditeljica Ellen DeGeneres se je ponorčevala iz Bjorkine labodje oprave, kajti oblekla je ceneno verzijo legendarne oblekce. Da je bila mera polna, se je še malce pošalila: "Osebno mi zelo veliko pomeni, da sem tu. Po mojem mnenju Talibe nič bolj ne razdraži kot čedno dekle v družbi Židov."

Ko je Barbra Streisand ob koncu prireditve zapela You'll Never Walk Alone, so se v ozadju izpisala imena žrtev napada 11. septembra. Menda je takrat mnogo gledalcev preklopilo na druge kanale.

Je le naključje ali je res, da Američani postajajo zasvojeni z samoljubjem? Že res, da brez njihove "kraljevske" televizijske produkcije polovica TV programov po svetu sploh ne bi funkcionirala, res je tudi, da marsikomu kratijo čas.

Je pa vendarle res tudi, da obstajajo meje, pa ne le geografske, tudi ideološke. Obstaja tudi drug svet, kjer za tovrstne štose še slišali niso, edina nočna zabava pa so trenutno zgolj verižne eksplozije. Zakaj bi se norčevali iz njih?

Bi Slovenci prenesli otvoritev naslednjih Viktorjev s kakšno harmonikarsko izvedbo ljudske (Pod Triglavom)? Najbrž bi vse skupaj vzeli za štos. Upajmo le, da bodo snovalci mnogo bolj originalni in mnogo manj cinični kot njihovi vzorniki Američani.

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

America The Beautiful - thumbnail

America The Beautiful