.. / / / 01.04.2003

1. apriiiiil

Pa smo vas! Tisto o plačevanju naročnine za ŽVPL je le prvoaprilska šala. Jupi, hehe, hoho, krohot, krohot. Ste se že kdaj vprašali, zakaj in od kdaj 1. april in prvoaprilske šale? Vsega je kriv papež Gregor XIII, ki je leta 1582 odredil uporabo novega koledarja (gregorijanskega, ki ga uporabljamo še danes), s katerim je Novo leto, ki je bilo po julijanskem koledarju točno na 1. april, prestavil na 1. januar.

Ker pa takrat komunikacija ni šibala s tako svetlobno hitrostjo kot danes, ljudje za papežev odlok niso zvedeli takoj. V Franciji tradicionalisti niso bili navdušeni nad spremembo in so Novo leto še vedno praznovali 1. aprila.

Ostali ljudje so se norčevali iz njih tako, da so jim pošiljali vabila na razne zabave, ki sploh niso obstajale, zbijali takšne in drugačne šale na njihov račun. Tovrstne šale so kmalu postale znane kot "poisson d'avril" ali aprilske ribe, ker se mlade ribe rade ujamejo.

Tradicija 1. aprila se je kmalu prenesla v Anglijo, njene kolonije in potem kmalu na cel svet. In tudi vi ste bili naapriljeni, juhuhu.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

1 april - thumbnail

1 april