.. / / / 13.12.2000

Andrej Levstek, 1960 - Dve muzi

Prijatelj, umetnik - samouk, pesnik. Kočevski medved Dričko, med nami ustvarja že od rane mladosti. Nima vzornikov, prvi in zadnji je bil v rosni mladosti Bruce Lee. Uživa ob dobri hrani. Spoznamo ga po zamaščeni baretki, ki jo včasih uporablja namesto pokrovke ko kuha golaž, ter smeh, katerega posnetek bi vsak radio želel za svojo špico.

Na katerih področjih se izražaš?
Bakreni relief, lesorez, slikanje na svilo, slikanje na steklo, unikatno oblikovanje in poslikava keramike ter kiparjenje.

Kakšne izdelke izdeluješ?
V bakru izdelujem slike, na svilenih šalih in rutah uprizarjam prizore iz narave, na steklu sakralne motive, keramične stvaritve kot medeni in vroči lonček so plod lastne ustvarjalnosti, v kiparjenju pa se predvsem posvečam razspelu.

Glavni navdih?
V delih se močno čuti prisotnost ženske in element lastnega opazovanja ter doživljanja. Pri ustvarjanju skušam biti zvest sebi in slediti svojemu navdihu.

Izražaš se v likovni dejavnosti in pesništvu. Meniš, da je slika navdih za pesem in pesem za sliko?
Ko ustvarim sliko se mi porodi naslov, ki je hkrati tudi naslov pesmi, ki jo napišem kasneje, ko podoživim ustvarjeno delo. Obratno pa včasih napišem pesem in jo ilustriram v podobi likovnega dela.

Retrospektiva ustvarjanja
Imel sem kar nekaj skupinskih in samostojnih razstav v Kočevju, Kočevski Reki, Novem mestu in Ljubljani. Nekaj del pa je romalo tudi v tujino.

Izdelal si repliko vaške situle?
Z originalom situle sem se srečal v Narodnem muzeju v Ljubljani, kjer sem dobil gradivo, na podlagi katerega sem izdelal kopijo. Pred leti je bila razstava vitrina meseca v Narodnem muzeju "situla po situli", na kateri sem sodelal s svojo repliko. Izdelal sem štiri replike, ena od njih je v Vačah. Naredil sem tudi več eksponatov s situlskimi motivi.

Na katera dela si najbolj ponosen
Najbolj sem ponosen na dela, v katerih čutim, da sem se najbolje izpovedal.

Ljudje pravijo, da so umetniki boemi. Pa vendar, bi lahko preživel samo z umetnostjo in pesništvom?
V bistvu se nimam za boema, ker vsako delo, ki ga ustvarim zahteva veliko razmišljanja, empatiranja v stvari, kot tudi potrpljenja in fizičnega dela.

Zana Cesnik - avatar

Zana Cesnik

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 19.10.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 4 člankov.