.. / / / 24.05.2003

Bi si roboti izmislili Georga W. Busha in Osamo Bin Ladna?

V kino prihaja reloadana Matrica, drugi del trilogije, ki je na dobri poti, da postane nekaj podobnega kultu. Saj še pomnete, kako se je vse začelo. Začelo se je z Neom. Začelo se je z življenjem v navidezni resničnosti, ki je v resnici skoraj stoodstotno prepričljiva računalniška simulacija, v katero so nas zazibali roboti, ki smo jih ustvarili sami. Apokaliptičen scenarij? Morda. Fantazijski? Upajmo. Popolnoma iluzoričen? Ne računajmo na to.

Gotovo ste že ob ogledu prvega poskusili potegniti določene vzporednice s svetom v katerem živimo. Saj veste: "Kaj pa, če je vse res?" Ampak hej, vse je že danes res! Pa zato sploh nismo potrebovali robotov. Pa kaj, če se procesorska moč računalnikov vsako leto podvoji! Pa kaj, če Kasparov komaj remizira z računalniškim šahovskim programom! Pa kaj, če računalniški programi tu in tam že (menda) uspešno opravijo Turingov inteligenčni test (nekaj takega je za enega svojih projektov trdil avstralski performer Stelarc)!

Vse to je vseeno, imamo namreč Georga W. Busha, Donalda Rumsfelda, Ariela Šarona in Osamo Bin Ladna! Imamo masovne medije, verske voditelje in zunanje ministre! Imamo dvojni hamburger s sirom, francoski krompirček z majoneznim prelivom in dietno kokakolo! Imamo avtomobile z zračnimi blazinami in zrcalci na senčnikih vetrobranskega stekla! Imamo Formulo 1 s cigaretnimi oglasi in liposukcijo! Imamo "plastic surgery disasters" in "bedtime for democracy"! Imamo Greenpeace, Prestige, Exxon Valdez in boogie ribo! Imamo vložke s krilci ter take brez njih! Imamo izbiro! Imamo viagro in cyber seks! Dol se dajemo z Windows Media Playerjem! Imamo 11. september! Imamo pralne praške, vendar le eden silanizira! Imamo žvečilne, ki po jedi zvišajo pH v naših ustih! Imamo bioaktivne kisikove mehurčke, ki pridejo umazaniji do dna že pri štiridesetih! Imamo poduhovljene poslovneže, poslovne duhovnike in Opus Dei! Imamo Jezusa in masaker v Jonestownu. Imamo prozac in sarin v tokijski podzemni železnici. Mi ne potebujemo robotov. Ljudje smo si dovolj!

V Matrici ljudje živijo v navidezni resničnosti! Kaj pa mi? Kdo od nas ve, kaj vse poslovnega in neposlovnega se je zgodilo v vojni z Irakom? Kdo ve, kaj je v resnici počel Berlusconi? Kdo ve, kolikšne so v resnici zaloge nafte in kaj bodo jastrebi storili, če bo šlo dolarju še naprej tako slabo? Kdo ve, kje je iraško orožje za množično uničevanje (huh, "uničevanje"), kdo ve, kje je Osama Bin Laden? Nekdo ve, tudi Morpheus v Matrici ve. Mi pa ne vemo, kot tudi Neo ne ve.

Vladarji Zemlje so naš Morpheus, Condi Rice pa je naša Trinity. Oni vedo. To je pa tudi vse. Noam Chomsky ne reševati sveta, ker ve več, ne ve pa vsega. Morpheus ve vse. Vladarji Zemlje vedo vse, vendar niso pozitivci. Prav nikomur ni nič do tega, da nas zbudi iz naše navidezne resničnosti. In Keanu Reeves ne bo nikoli povaljal Condi Rice. Ni se nam treba bati umetne inteligence, bati se moramo naravne neumnosti!

V Matrici smo gledalci takorekoč za hip pripuščeni v vlogo Boga. Bedimo nad usodo sveta, v kinu nam na uho prišepnejo skrivnost! Vse vidimo in vse vemo. Ljudje živijo v iluziji, da živijo! Neo živi v iluziji, da živi! In potem se od nekje pojavi Morpheus in mu vdahne življenje. Neo, ni vse tako, kot se zdi! Kaj pa če je Morpheus robot? Error. Kdo bedi nad usodo tega sveta? George W. Bush. Najebal smo ga. Douglas Adams je že umrl, Gospodarju Vesolja se pa jebe za vse!

Kokoni v katere so človeški organizmi zapredeni v Matrici, so masovni mediji na našem dvorišču! Prek njih smo v stiku s svetom, oni povejo, kdo je dober in kdo je slab! Oni so naš referenčni sistem, ki nas zaziblje v udoben spanec daleč stran od ponorelega sveta. Ta je itak nekje drugje, nekje daleč, ali ne?

P.S.: Obstaja pa tudi bolj pesimističen scenarij, po katerem so roboti ustvarili svet, v katerem je George W. Bush na takem položaju, kjer pač trenutno je. Če smo si pa ustvarili take inteligentne robote, ki nas uspavajo v tak svet, kakršen je danes, smo si pa tudi sami krivi, ker so nam očitno nekaj precej zamerili!

Sladke sanje vam želi

Matjaž Ličer - avatar

Matjaž Ličer

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 140 člankov.

Dvojcka v ognju - thumbnail

Dvojcka v ognju