.. / / / 20.05.2001

Zbogom in hvala za vse, knjige in še kaj

V petek 11. maja je umrl kultni pisatelj Douglas Adams, ki ga vsi poznamo po trilogiji v štirih delih imenovani Štoparski vodnik po Galaksiji. Po nekem čudnem naključju se je pojavila še peta knjiga, vendar je to že druga zgodba. Douglas je umrl v Santa Clari, California, predstavnik pa je kot vzrok tragične smrti navedel srčno kap.

Za ŽVPL je smrt Douglasa Adamsa prava tragedija. Prav Douglasov Štoparski vodnik je bil namreč povod, da je ŽVPL pravzaprav nastal, saj smo ime njegove kultne knjige prešmelcali za potrebe Ljubljane (iz Štoparskega vodnika po Galaksiji do Žurerskega vodnika po Ljubljani - krajše ŽVPL-a), dokler smo bili samo ljubljanski vodnik, seveda. Na prste leve noge lahko preštejem dopisnike, ki ŠVPG-ja niso prebrali, na prstih levih nog celotnega uredništva pa bi komaj preštel število mojih branj Vodnika.

Kratka biografija

Douglas Adams se je rodil leta 1952, njegovo življenje pa se drastično spremenilo pri triindvajsetih, ko je takrat diplomirani anglist brez službe začel pisati prve pilote radijske igre za BBC. Igre, ki se je v eter četrtega programa BBC-ja lansirala marca 1978 ob 22.30 in se je imenovala Štoparski vodnik po Galaksiji in Adams je čez noč postal legenda.

Čez leto je sledila je prva istoimenska knjiga, dve leti kasneje druga Restavracija ob koncu Vesolja, leta 1982 O življenju, Vesolju in sploh vsem in leta 1984 zadnji del trilogije v štirih delih - Zbogom in hvala za vse ribe. Leta 1992 je napisal še zadnji del štoparske sage - Pretežno neškodljiva.

Dogodivščine Arturja Denta, Forda Prefecta, Zaphoda Beeblebroxa in paranoidnega androida Marvina so bile posnete tudi kot nadaljevanka (na BBC seveda), zadnjih nekaj let pa se je Douglas pripravljal na snemanje pravega pravcatega filma.

h2g2.com

Na strani h2g2.com najdete zemeljsko edicijo Vodnika, ki ga je ustanovil skupaj z nekaj družbeniki, dopisnik pa lahko postane prav vsak Zemljan (tudi jaz). Na ŽVPL-u se je staremu mačku zabavne fantastike poklonil Martin Vodopivec z žurersko fantastično nadaljevanko Gajba radosti.

Ideja za štoparski vodnik

Ideja o naslovu se je Douglasu Adamsu porodila leta 1971, ko se je pijan zvrnil na polju v Insbrucku, ko je po starem kontinentu potoval s kopijo Štoparskega vodnika po Evropi (Hitch Hiker's Guide to Europe), ki ga je napisal Ken Walsh. Vseh pet knjig je prevedenih v slovenščino, briljantni prevod pa je kontribuiral Alojz Kodre - mojster za vse, mojster za ma-fi-jo. Adams je živel v ZDA skupaj z ženo Jane in hčerko Polly, katerima v imenu uredništva izrekam sožalje.

Douglas, se vidimo v restavraciji ob koncu Vesolja, upam pa, da nisi pozabil na brisačo!

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Douglas Adams - thumbnail

Douglas Adams