.. / / / 10.07.2000

Galebi na poletnem nebu (ali zakaj so tangice tako popularne?)

Se še spominjate, kako ste kot ciciban risali galebe na vaše risbice s poletnimi temami. Morje, sonce in jadra in galebi ... V zadnjem desetletju vašega odraščanja pa ste zagotovo opazili, da se, predvsem v poletnih dneh, na plažah, cestah in še kje drugje pojavljajo drugačni galebi.

Pravzaprav so to tangice - zelo izzivalen kos spodnjega perila, ki vsakemu moškemu zagotovo požene kri v glavo (vprašanje pa je katero :-). Zato smo se na ŽVPL-u odločili, da raziščemo zgodovino in fenomen tangic, ali če že hočete galebov ...

Definicija

Najprej naj razložim, zakaj galebi: zato, ker tangice na zadnji plati rišejo (skoraj) čisto enake krivulje, kot so jih imeli cicibanski galebi na risalnih listih iz prvega razreda. Seveda pa je (r)evolucija tangic čisto drugačna, kot evolucija galebov.

Pra-zgodovina

Pradedka galebov sta zagotovo Louis Reard, francoski strojnik, ki je oblikoval bikini že daljnega leta '46, in Jacques Heim, ki je svojo kreacijo poimenoval Atome. Očitno se je Reardovo ime bolj prijelo, tudi zaradi tega, ker so bikini kopalke dobile ime po otočju Bikini Atoll, kjer so Američani testirali novo atomsko bombo.

Ameriški modni kritiki so ga ocenili kot "dvodelne kopalke, ki na ženski razkrivajo vse, razen njenega dekliškega imena", zato ni čudno, da se v US-of-A ni prijel še kakih 15 let. Vse se je spremenilo, ko je Brian Hyland zapel sedaj že legendarno "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini" in evolucija galebov se je lahko nadaljevala.

Resnici na ljubo je bil bikini izumljen že daleč pred letom 1946! Bikinije naj bi izumile praženske, ko so se v poletnih mesecih pomanjkljivo zavile v kože živali, ki so jih nalovili in odrli pramoški. Dejstvo je, da so bili pramoški zelo zadovoljni nad pogruntavščino in so na stene prajam risali praslike prvih pragalebov!

Kdo pa je pravzaprav izumil tangice? No, snovalcev je bilo več. Prvi med njimi so se pojavili že v antičnih časih in to na moških zadnjicah. V časih, ko je bil spočet mit atleta bi bilo zelo nemarno zakrivati zadnjo plat, zato so se zares prve tangice nosile zaradi splošne udobnosti.

Skozi zgodovino so se tangicam podobni artikli pojavljali še na Japonskem, ko so prvi rodovi Šogunov oblikovali tradicionalno sumo oblačilo, ki je še dandanes zelo, če ne čisto, podobno tangicam. Spet na moških, tokrat (večinoma) bolj obilnih predelih telesa, kjer hrbet izgubi svoje pošteno ime.

Naslednji mejnik v zgodovini galebov se je zgodil ob prelomu prejšnjega stoletja. Študentje likovnih umetnosti, ki so pozirali svojim sošolcem in predvsem sošolkam, so si okoli svoje moškosti navlekli razne cunje in canje (predvsem zaradi sošolk), zadnjo plat pa pustili odkrito. Malce kasneje so si ene-sorte-tangice zaradi podobnih razlogov omislile tudi striptizete, ki niso hotele plesati popolnoma gole.

Od zobne nitke do galeba

Najbrž je bilo primerov praizvedbe tangic še več, pa vendar tangice kot jih poznamo danes, priznavajo ameriškemu modnemu oblikovalcu Rudi Gernreichu, ki je prvi "model" tangic oblikoval daljnega leta '74. Poleg tega pa je Gernreich kot prvi v svojih kreacijah uporabljal vinil in plastiko, prvi oblikoval prosojna oblačila in nenazadnje tudi prve topless kopalke - že leta '64. Faca, ni kaj!

Tangice so se popularizirale na brazilskih plažah v poznih sedemdesetih in so slišale na ime tanga, kjer so jih poimenovali tudi fio dental (dental floss - zobna nitka), z vse večjo fluktuacijo ameriških turistov, ki so radi opazovali zobne nitke, pa je prišel v uporabo tudi thong (angleško tanek trak) in izraz string bikini.

V osemdesetih se je fenomen tangic začel seliti (selitev galebov) v Evropo, vendar pa do ZDA še ni prišel, vsaj na plaže ne. Vendar pa je Carrie Fisher kot princesa Leila v tretjem delu Vojne zvezd nosila nekakšen vesoljski tanga/bikini, nad katerim je bil navdušen tudi Yoda. Jedijeva vrnitev je bil (tudi zaradi tega detajla) najbolj uspešen del Lucasove trilogije, oprostite šestologije.

Tangice so se na ameriška tržišča uspele prebiti šele okoli leta '90, ko so na plažah v okolici Miamija postale pravi poletni boom. Podjetja kot so Victorias' Secret, Fredericks of Hollywood in podobna so znatno pripomogla k popularizaciji tangic. Definitivno je svoj delež k popularizaciji tangic dodala tudi Monica Levinsky, ki je "... dvignila jakno na hrbtu in mu pokazala trakove svojih tangic ...". In ker je tudi Bill Clinton samo človek iz mesa in kosti, se temu flirtu ni mogel upreti in Monici ponudil cigaro.

Promotorjev in promotork tangic je še mnogo več. Omenimo naj še Demi Moore, ki v David Letterman šovu pokaže svoje tangice, Rosie O'Donnel si v svojem šovu omisli The Thong Week, športnica Gabrielle Recce kaže svoje "atletske" Nike tangice, Lady Di je zasačena s strani paparazzijev, Cindy Crawford jih nosi na modnih pistah in drugače, David Beckham pa je odkrit s strani svoje žene (Posh Spice), da ji pogosto krade tangice.

Vsekakor pa ne smemo pozabiti na Sisqov poletni hit Thong song, ki še enkrat razburka ameriško javnost. Lani je Wall Street Journal poročal, da so tangice najhitreje rastoč segment več kot dvomilijonskega kupa denarja, ki se obrne v svetu ženskega spodnjega perila letno.

Tangice na Kranjskem

Pri nas so tangice doživele pravi masovni boom šele letos. Popularnost tangic lahko opazujete na vsakem koraku, najbolj navdušeni s(m)o jim že dali ljubkovalno ime - galeb. Definicijo galeba si lahko preberete na začetku tega članka. Za popularnost tangic je v Sloveniji definitivno delno sokriv tudi Palmers, ki s svojimi posterji, plakati in jumbo plakati odlično promovira ta modni trend. Povemo lahko še, da največje jate galebov v Ljubljani gnezdijo v okolici kavarne Maček in da je vsaka minuta tam vredna ogleda.

Ko sem za ta članek raziskoval po ljubljanskih trgovinah s spodnjim perilom, mi je ena od prijaznih prodajalk izdala kar nekaj zanimivosti. Prva je ta, da so tangice letos zagotovo najbolj prodajan artikel, kar je bilo nekako pričakovati. Druga je ta, da se blazno prodajajo tanga kopalke (in jih skoraj več ni), tretja pa ta, da tangic ne kupujejo samo mlajše punce, ampak tudi tiste v "tapravih" letih, kar tja do petdeset, šestdeset!!! Povedala je še, da je v bistvu razumljivo, zakaj so tangice tako popularne: ker, nasprotno kot navadne hlačke, ne poudarjajo celulita in ne kazijo zadnjice. Pa še moške glave mešajo ...

Pa vendar je treba povdariti, da tangice niso priletele k nam šele letos. Mateja iz Ljubljane (22) pravi: "Ker sem se v mladosti ukvarjala s plesom, sem jih (tangice) začela nositi že takrat, ker drugače pač ni šlo. Redno pa jih nosim že več kot tri leta, ker se mi zdijo udobne, praktične in seksi. Če pogledaš stvar drugače, je tako: navadne hlačke imajo vedno tendenco, da lezejo 'noter', zato so tangice dobra rešitev, ker nič ne more lesti nikamor ..."

A gremo nakupovat?

Preden se boste odločile za nakup tangic, vam naj povem še nekaj osnov. Poznamo namreč več tipov tangic, ki se med seboj močno razlikujejo! Klasifikacija je povezana z evolucijo tangic, od bikinija do brazilskih plaž, vrsti se pa takole:

 • 1/3 in 2/3 tanga hlačke (pokrivajo malo manj kot bikini)
 • tanga hlačke (tangice - the ultimate hit)
 • g-string hlačke (najbolj minimalne hlačke, samo vrvica ali, če že hočete zobna nitka)
 • v-string hlačke (zakrijejo kanček več kot g-string hlačke, spoznamo jih po značilni v obliki zadaj)
 • t-back hlačke (zadaj imajo obliko črke T)

Za boljšo predstavo smo vam pripravili tudi grafične primere vseh najbolj značilnih modelov tangic. Obstajajo še druge, vendar jih boste morali odkriti sami :-)

Kar se tiče nakupovanja, smo že omenili enega ponudnika: Palmers (lokacije najdete na njihovi spletni strani, nadaljujemo z najboljšim domačim proizvajalcem Lisca iz Sevnice, ki ima (glede na to, da so njihovi plakati, oglasi, brošure, ... zelo lično narejeni) zelo grdo spletno stran. Beti iz Metlike ponuja kar široko kolekcijo tanga kopalk, posebej za vroče poletje, njihova spletna stran pa tudi ni bog ve kaj. Stara, neažurirana in grda.

Nadaljujemo z sosednjimi državami, iz Italije prihajajo Undercolors of Benetton, v Sloveniji so zelo zelo popularne tudi spodnje hlačke znamke Skiny, vse bolj pa se uveljavlja tudi nemška znamka Schiesser, Triumph pa še ni prav zelo uveljavljen. V trgovini IT na Igriški lahko kupite tudi bolj fancy blagovne znamke kot so Versace, Versace Jeans in Ferre. V Maxiju najdete poleg Skiny, Hubert, Beti in Schiesser tudi švicarsko znamko Calida.

Če pregledamo te znamke spodnjega perila, ugotovimo, da sta domača proizvajalca zasenčena z predvsem evropskimi proizvajalci, ameriške legende kot so Victorias' Secret in podobne niso prisotne, na slovenskem pa definitivno lahko pogrešamo francosko znamko Aubade (slike so iz njihovih kolekcij) in italijansko La Perla.

Tu pa smo lahko hvaležni, da so izumili internet in začeli postavljati online trgovine. Yesss. Izbor najboljših e-trgovin, kjer lahko kupite tudi vašega novega galeba (če ste ona ali on) pa je takle:

 • Victorias Secret - legenda med legendami, odlična trgovina, zelo dobra izbira
 • Fredericks of Hollywood - druga legenda, fejst in fajn
 • Ann Summers - angleška trgovina, bolj ugoden shipping in pravi dinozaver (galebe so imeli daleč pred Victorias' Secret, ...)
 • Trashy - definitivno najbolj izzivalna trgovina z perilom, posebne kolekcije in "shop by model" sekcija, kjer vam njihove izdelke predstavljajo dive iz XXX biznisa
 • Figleaves - figov list, trgovina zrdužuje več različnih znamk
 • Henry And June - tu lahko kupite tudi izdelke znamke Shirley of Hollywood.

Seveda obstaja še na desetine drugih online trgovin, katere boste morali poiskati sami, če vam zgornji izbor ne bo všeč. V tem primeru desko na monitor ... in videli boste, da so tangice dobile svoje pristaše in navdušence tudi na internetu, saj je le-tu vse polno raznih takšnih in drugačnih strani.

Dokaz: če v iskalnik Google vpišete ključno besedo "thong" vam le-ta najde okoli 115-tisoč (!!!) strani. Zanimivo je, da Altavista ne najde niti enega dokumenta iskane ključne besede thong. Mogoče ni naključje, da je Google vse bolj popularnejši kot iskalnik AltaVista.

S tem bom moje galebje popotovanje zaključil v upanju, da sedaj o trendu galebov veste nekaj več.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Legendarni oglas za Palmers (tangice) - thumbnail

Legendarni oglas za Palmers (tangice)