.. / / / 16.02.2005

Intervju z MC Frenkiejem

Frenkie-ja je slovenska publika v glavnem spoznala preko sodelovanj z Edo Maajko. Po lanskem skupnem koncertu v BOF-u, je v Gali Hali v sklopu prireditev Rapetek tokrat nastopil tudi s svojimi komadi. Ti zaradi svoje "batlle" osnove in močnih besed navdušujejo predvsem tiste konzumante hip hopa, ki jim je všeč nekoliko trši in adrenalina poln rap. Njegov prvi album Odličan CD, ki naj bi izšel že lani, a bo po vsej verjetnosti zunaj enkrat v marcu, je eden najtežje pričakovanih CD-jev v letošnjem letu na področju BiH.

Glede na to, da te slovenska publika še vedno ne pozna preveč dobro, mi najprej povej nekaj o sebi: od kod prihajaš, kdaj si začel rapati ...?
Rojen sem v Bijelini, po horoskopu sem dvojček, moja najljubša barva je modra - (smeh). Živel sem v Bijelini, dokler se ni začela vojna. Ko je Bijelina padla, sem se preselil v Nemčijo, tam sem živel 6 let. Začel sem se ukvarjati z grafiti in rapati v nemščini. Leta 96 sem se za nekaj mesecev vrnil v Bosno, leta 98 pa sem se vrnil za zmeraj. Nadaljeval sem s pisanjem grafitov, poslušal ogromno hip hopa "Počasi sem začel rapati. V tem času sem se tudi spoznal z DJ Emirjem in DJ Roll-om ter oddajo FMJAM. Dobro smo se razumeli in na podlagi tega skupaj snemati neke demo posnetke, ki so vedno končali na internetu. Tu lahko tudi dan danes najdete ogromno tako mojih posnetkov kot posnetkov cele BiH hip hop scene (www.fmjam.com, op.p.).

Kako si spoznal Edo Maajko"
Eda sem spoznal v Tuzli, kjer je študiral, preko grafitov - tudi on je prej risal. Ko je delal svoj prvi CD Slušaj mater, me je povabil k sodelovanju kot back up MC-ja. Od takrat tudi skupaj nastopava.

Pa ostala sodelovanja?
Sodeloval sem že praktično z vsemi BiH MC-ji. Tudi hrvaških poznam veliko, bili smo v Srbiji? S Slovenci še nisem kaj dosti sodeloval, razen s Kocko. Z Edom sva na njihovem albumu. Drugače mi je super MC predvsem N'toko. Poslušal sem njegov CD - čeprav ne razumem vsega (smeh) - ampak dober je! Spoznal sem ga - zdi se mi super "lik". Seveda poznam tudi Murat in Jose-ja, ne osebno, ampak slišal sem za njiju, poslušal sem album. Všeč sta mi.

Kakšen se ti zdi Klemen Klemen?
Nisem slišal dosti od njega. No, slišal sem zgodbe o njem. Vsi ga hvalijo, vendar ga še nisem imel prilike spoznati, toda verjamem, da je super tip in dober MC kot vsi pravijo.

V kratkem bo izšel tvoj album Odličan CD. Kaj bomo lahko slišali na njem?
Veliko hip hopa bosanske sociale, nekaj podobnega, kar ste lahko slišali že na Edinem albumu, le da je narejeno na moj način. Veliko bo "batlle" stvari, ki jih je ravno tako moč slišati na Edinem CD-ju v komadih Ožeži in Ne-mo-žeš. Nekaj bo pesmi z gosti: Marchelo iz Beograda, Edo, Disciplinska komisija (to je moja ekipa iz Tuzle), Defence, Remi iz Elementala - hmm, da razmislim - tudi Kwonel, moj dober prijatelj iz Tuzle, potem Ibis, to je Bosanec, ki živi v Švici v predelu, kjer se govori francosko in rapa v francosčini, in še en Nemec, ki mu je ime Filip, ki rapa v nemščini.

Kdo so producenti?
Veliko je Bosancev s katerimi sem delal do sedaj: Maca in Mair iz skupine Sove, potem Emir, Somer iz Zenice, Baby Dooks iz Bolesnih brača, Macro Polo in Andrija iz Zagreba, Filip in Ibis, ki sem ju že prej omenjal ...

To bo tvoj prvi CD, imam prav?
Da.

Če Edo ne bi ustanovil Fmjam Records, bi imel kaj možnosti, da izdaš ta CD?
Dvomim. Verjamem, da bi tudi sicer snemal in gotovo naredil nekašen CD, posnel nek svoj album, ampak ta bi verjetno končal na internetu. No, na netu bo končal tudi ta, če smo iskreni, ampak tako bo imel vsaj nalepke, lahko ga bom držal v rokah - to je meni najpomembnejše. Če v Bosni ne bi bilo Fmjam Recordsa, tega ne bi nihče izdal. Če tudi Edov CD niso hoteli izdati, ki ima precej široko publiko in ga poslušajo tudi starejši ljudje, lahko napolni hale, potem bi mojega še kasneje, saj je precej hip hop in ne bom imel tolikšno publiko. To bodo v glavenem poslušali raperji, ki se ukvarjajo s hip hopom.

Torej je tvoj album predvsem "žešči?"
Pa ja, lahko bi tako rekli. Zato ga tudi nihče v Bosni ne bi hotel izdati. Za hrvaško ne vem, dvomim, da bi. Raperji me poznajo, toda publika me pozna le preko koncertov z Edo Maajko.

Dijana Matkovič

Mc frenkie - thumbnail

Mc frenkie