.. / / / 25.05.1998

Kako se prebiti skozi policijske zasede?

Recimo, da ste čisto povprečen žurer/žurerka z lastnim avtomobilom. In recimo še, da ste naročili tisto pivo preveč. In recimo, da bi radi šli domov, za taxi vam je zmanjkalo denarja, peš se vam zagotovo ne ljubi, na tem ljubem svetu pa ni prav nikogar, ki bi vas peljal domov. Premišljujete: ?Veliko tvegam, če se odpravim domov. Toda jutri me čaka še to in to... In odpravite se?

Zbežite meglenim pogledom, ki vas vabijo ?Ostani, ostani, kam se ti mudi!?, izstopite iz lokala in se odpravite proti avtu. Še vedno premišljujete, če ne bi bilo bolje prespati v avtu, ampak ne. Drzna oseba kot ste vi si tega zagotovo ne more privoščiti. Odprete vrata, se vsedete v avto, in začnete iskati ključavnico. ?Kje pa je? Aha, tukaj...? Prižgete radio, rahlo odprete okno in vžgete motor.

S parkirišča zavijete na glavno cesto, vozite počasi in previdno. Na prvem križišču zavijete v majhno ozko uličico. Oprezate na levo in desno. Spet ste pred prednostno cesto. Počasi ustavite pred stop znakom, pogledate naokoli, če vas kje čakajo. ?Ni jih.?, si oddahnete. Počasi pohodite plin in zavijete desno. Vozite kar se da varno, števec kaže skoraj dvajset kilometrov pod omejitvijo. Razmišljate, če ni tako počasna vožnja morda malce sumljiva. Pročasi pospešite do omejitve hitrosti. Tako. Pri naslednjem semaforju bi bilo pametno zaviti levo, potem pa? Pozor, na postaji za semaforjem je plava zaseda! Hitro zapeljete na desni pas in na parkirni prostor bližnjih blokov. ?Tu nekje se pride na tisto cesto, potem pa tam zadaj...? razmišljate. In res, zavijete desno in počasi peljete naprej. Zaradi tiste zasede bo vaš ovinek še kakšen kilometer daljši. Zapeljete čez progo in mimo majhnih stanovanjskih hiš. Hiše so temne, le tu in tam še sveti luč. Spet zavijete s prednostne, ter peljete naprej do naslednjega križišča, kjer pridete spet na glavno cesto. Do doma vas ločujeta samo še dva semaforja? Prevozite skozi prvega, na naslednjem križišču pa desno in hitro na domače parkirišče. Adrenalin v vašem telesu narašča: ?Zdaj me ne smejo dobiti?? V daljavi zagledate znan belo-moder avto. ?Sranje, pa tako dobro je kazalo.? Menjate pas, sedaj ste na levem tako vas bodo težje ustavili. Stojijo na postaji za semaforjem... Razmišljate, kam sedaj: na levo in naredite velik krog, naravnost zagotovo ne. Mogoče hitro na desno in domov. ?Če zdele reskiram??, razmišljate. Tik pred križiščem vidite modro postavo, ki se približuje cestišču z ?liziko? v roki. Tik pred križiščem naglo zavijete spet na desni pas in hitro zavijete desno? Še par metrov. Pohodite plin in dirkalno zavijete na parkirišče. Naglo se ustavite, hitro ugasnete avto, luči, pogledate če vam kdo sledi, izstopite, hitro zaklenete vrata in odhitite proti domu? Rešeni ste.

OK. Rešeni ste tokrat! Ampak jutri pa le pazite, da ne spijete tistega piva preveč, če pa že (kar se vam čisto lahko zgodi), pa le imejte v tamalem žepku še tistih 500 tolarjev za taxi. Vseeno je lepše zaspat s pijano, kot pa s pijano in razbito glavo. Če pa vam vseeno ne uspe, potem pa??

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Policijske zasede - thumbnail

Policijske zasede

Foto: Martin Modic