.. / / / 04.10.2004

Splošna stavka novinarjev tudi na ŽVPL

V nedeljo opolnoči se je začela splošna stavka novinarjev, ki bo trajala do preklica. Zato smo se tudi na ŽVPL-u, sicer s pravo žveplenobno hitrostjo, ki jo je definiral naš (stari) glavni urednik na forumu, odzvali na stavko in tako do konca stavke stavkamo tudi mi, čeprav nismo v sindikatu in niti nimamo z ŽVPL-om nobene pogodbe, saj niti honorarci nismo, kaj šele, da bi bili zaposleni.

Ampak saj konec koncev lahko človek, tudi če dela pro bono, štrajka, mar ne?! In zato se mi borimo, da bomo v bližnji ali daljni prihodnosti vsaj od daleč videli kolektivno pogodbo, če pa ne, pa vsak kakšno avtorsko pogodbo in kakšen žeton za kavo.

Bojevali se bomo tudi, da stara urednika odstopita in da na uredniško mesto končno pridem jaz, saj me je za urednika oklicala novinarka resnega časopisa Nova.

Zaradi podpore stavkajočim bomo objavljali samo še najnujneše informacije (uničenje planeta, ...). Kaj se pravzaprav dogaja?! Sindikat novinarjev Slovenije je v nedeljo opolnoči začel splošno stavko novinarjev in novinark Slovenije.

Cilji stavke so ohranitev, dopolnitev in spremembe nacionalne poklicne kolektivne pogodbe, tako da jo bodo spoštovala reprezentativna združenja delodajalcev, saj drugače ni mogoče zagotoviti njene splošne veljavnosti in ustrezno zavarovati socialnih in gmotnih pravic novinarjev.

ŽVPL bo v skladu s poslovnikom o poteku splošne stavke pripravljal le najnujnejše informacije (kot že rečeno, uničenje planeta, vstajenje Douglasa Adamsa od mrtvih, prihod vesoljske ladje Zlato srce v Soho, ...).

Uredništvo ŽVPL in

od časopisa Nova oklicani glavni urednik

Borut Marinko - avatar

Borut Marinko

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 09.10.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 220 člankov.