.. / / / 13.07.1998

Kje posedat v poletnih dneh - part deux

Poletje. Sonce, dež, Ljubljana. Žurat je treba pa nej stane kar hoče. Pa Drago pa Košta tud'! V tem poletju se vsi tisti, ki še niso odbrzeli na bolj ali manj zaslužen oddih lahko v Ljubljani prav dobro zabavajo, vsaj kar se gostinske ponudbe v mestu tiče. Članek je v bistvu nadaljevanje članka Kje posedat v poletnih dneh iz prve številke ŽVPL-a z nekaterimi modifikacijami.

V samem centru mesta (natančneje v Knafljevem prehodu) se je iz neuglednega parkca razvilo naj naj dogajališče v Ljubljani. Klasičnemu Cuttyjevem vrtu se je na drugi strani pridružil še vrt As/Rose'n'crown, ki v teh dneh razveseljuje predvsem oboževalce fuzbala z "big screen" prenosi nogometnega prvenstva.

Cutty Sark je prenovil svoj vrt, ga povečal in s tem še razširil žurerski park, v katerem se vsak večer zbere skor za cel stadion zabavoželjnih mladenk in mladcev. Z dobro ponudbo in zadovoljivo postrežbo oba lokala ustrežeta še tako zahtevnim žurerjem.

Jaz pa si vse večkrat postavljam vprašanje, če bi kakšen koncert ali pa kakšna druga kulturna prireditev v parkec pri Knaflju tudi privabila tako veliko število obiskovalcev kot za fuzbal? Kajti okrogel "amfiteater" pri stopnicah pod kostanji bi bil več kot primeren za postavitev poletnega odra na katerem bi se lahko predstavilo veliko število bendov, gledaliških skupin in drugih umetnikov. Kdo pa pravi, da ne bi smeli imeti še enega Trnfesta prav v centru mesta? Resnici na ljubo se oba lastnika ne brigata prav veliko za kulturno popestritev mesta, važno je da se pijača toči v potokih.

Prav tako je prenovljen stari dobri Konjski rep ali po novem Kavarna na Pločniku vas vabi, da jo obiščete. Vsak večer lahko preživite v soju sveč in obzidja gradbenega podjetja, ki se je ravno sredi poletja spravilo popravljat' nabrežje Ljubljanice. Poleg tega pa odurno zeleno obzidje zadnje tri dni sameva, o obnovi pa ne duha, ne sluha. Sprašujem se, če gospodje v Mestni hiši vejo za to početje, in če, ali ga odobravajo. Če ga, potem se naj nihče ne sprašuje zakaj je položaj v prestolnici tako klavrn in zakaj nas Maribor (in ostala Slovenija) vodi 2:0. Ker tam takih debilizmov pač ne počno.
Sicer pa je Kavarna na pločniku v teh vročih sobotnih dopoldnevih za mimoidoče pripravila degustacijo vin znanega domačega proizvajalca in tako še popestrila pestro ponudbo.

Ob Ljubljanici je zagotovo najbolj popularen legendarni Maček, ki v zadovoljivo velikem senčnem vrtu sprejme že(l)jne prebivalce in obiskovalce Ljubljane. Na Starem trgu vas čaka Nostalgija, Julija in prenovljena Konoba, ki po novem nosi ime Katakombe, poleg najboljše sangrije v mestu, pa vam nudijo še vrsto tropsko-morskih specialitet. Če zvečer v mestu ne veste kod ne kam, laptop-a s katerim bi prisurfali na ŽVPL-ovske mrežne valove, pa ste pozabili doma, vas s seznamom dogodkov, koncertov, razstav in z ostalimi družbi koristnimi informacijami postrežejo v Info ŠKUC-u na Starem trgu 21. Le streljaj od tam vas lahko postreže gospa Pavla, ena najstarejših oštirk v Ljubljani. Na poti na Gornji trg vas, utrujenega od sonca in vročine, vabijo udobni bambusni naslonjački v Atriumu.

Kot zadnja dva naj omenima Marco Polo na desnem bregu (Gornji trg) in Le petit caffe (Trg francoske revolucije) na levem bregu Ljubljanice. Pri Amerikancu, kakor se po starem reče Marcu Polu, se lahko zleknete tudi na stopnicah bližnje cerkve, Le petit caffe pa je v neposredni bližini Križank, kamor se lahko zatečete pred ali po kakšnem koncertu ali pa kar tako.

Res je, da vseh lokalov nisem naštel, ker jih je enostavno preveč. Mogoče bo temu članku sledil še tretji, pa četrti, pa ne vem kateri del, upam pa, da se boste za pisanje katerega od teh odločili tudi vi. Napišite tiste lokale, ki jih na ŽVPL-u še nismo predstavili, tiste, ki menite, da jih je treba posebej predstaviti, tiste, o katerih mislite, da sploh ne bi smeli obratovati,... Do takrat pa, party on, dudes!

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.