.. / / / 18.05.1998

Kje posedat v poletnih dneh?

Ko se termometer na pomlad povzpne čez 20 stopnj celzija se po vsem mestu razbohotijo poletni vrtovi, kjer lahko izmučeni popotnik spočije svoje trudno telo in si okrepča telo in duha.

Konjski rep, kjer si z lahkoto odpočijete ob najljubši pijači in prodajate zijala mimoidočim. Legendarni poletni vrt je odprt od poznih dopoldanskih do poznih večernih ur, poleg pijač pa se lahko osvežite še z odličnim sladoledom.

Če vas moti promet in migracije meščanov, se lahko skrijete v zeleni Knafljev prehod, kjer se ohladite pod košatimi drevesi Cutty sark puba. Vrt je popularen ves dan, tako dopoldne kot popoldne in seveda zvečer, ko se tam zbere nebroj mladcev in mladenk, ki tam korisno zapravljajo svoj čas in denar.

Tisti, ki pa jih pot vodi preko Tromostovja v Staro ljubljano se na Mestnem in Starem trgu odpira čudoviti svet poletnih vrtov, ki vas vabijo, da se ustavite in užijete utrip starega mestnega jedra. Na Mestnem trgu lahko zavijete v kavarno Mestne galerije, na Starem pa v klasično Nostalgijo, Julijo, Konobo, v Romeu pa poskrbijo tudi za pizzoljubce. Nasproti glasbene akademije lahko obiščete legendarno Pavlo, kjer pa bodite pripravljeni na borbo za senčnike. Povdariti je treba da tu sonce sije najdlje časa, saj je v ozkem delu starega mesta (Nostalgija, Konoba, Julija) sije le okoli opoldneva.

Na Gornjem trgu je še vedno najbolj popularen Marco Polo, oz. bivši Amerikanec, kjer se lahko zleknete tudi na "oblazinjene" stopnice bližnje cerkve. Vis a vis pa je kitajska restavracija in Klementina. Na sprehodu ob Ljubljanici vas prav tako čaka serija legendarnih lokalov, recimo da začnete na levem bregu, kjer vas prijazno čakajo udobni bambusovi stoli Porta, posladek pa si lahko privoščite v bljižnji grajski pekarni. V Zlati ladijci lahko izbirate med dvema vrtovoma - velikim, kjer so senco košatih dreves zamenjali senčniki in manšim, ki gleda na Šuštarski most. Na drugi strani Ljubljanice se vas bo nedvomno razžalostil pogled na zaprto Casablanco, vendar ni razloga za preplah, le streljaj proč se boste lahko stacionirali v legendarnem Mačku ali pa v prav tako (če ne še bolj) legendarni Zlati ribici.

V okolici NUK-a je zadnje dni več kot popularen Le petit cafe, majhen cafe v francoskem stilu, katerega vrt gleda na Trg francoske revolucije. Na poti naprej po Rimski ulici proti Filofaxu, vas na koncu ulice čaka eden najbolj legendarnih vrtov v Ljubljani - restavracija Pod lipo. Tam dobite vse, od pijače do hrane, za hlajenje študentskih in normalnih glav pa vedno poskrbi senca staril lip. Le korak naprej vas čaka prav tako zgodovinski Lovec. Če niste bili v Lovcu, vas še ni bilo v Ljubljani ? tako preprosto je to! Med tema dvema vrtoma leži majhen a prijazen vrtiček bara Od Žmaca sosed pa od brata prjatu, ki pa zato ni nič manj zanimiv.

Kot zadnjega od ljubljanskih vrtov, vam predstavljamo vrt, na katerem je njega dni sedel sam Prešeren in skupaj z kolegom Čopom utapljal žalost v čaši pozabe. To je seveda Figovec, kjer pa na žalost že dolgo ni takega obiska kot v starih časih...

To pa je zaenkrat tudi konec potepa po Ljubljani in prostorih, kjer lahko posedate v poletnih dneh. No, ne še čisto; nisem omenil frančiškanskih stopnihc, prešernovega spomenika, rimskega obzidja in ostalih znamenitosti, kjer si boste mogli svojo najljubšo pijačo priskrbeti kar sami. Dobra stran tovrstnega posedanja je, da ne bo trpel vaš žep, za glasbo in zabavo pa lahko vedno poskrbi kakšen kolega s svojo kitaro...

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Ilustacija iz članka Kje posedat v poletnih dneh - thumbnail

Ilustacija iz članka Kje posedat v poletnih dneh

Foto: Davorin Pavlica