.. / / / 14.11.2000

Priročnik za zalezovanje

Skoraj vsak, ki je bil v življenju že kdaj zaljubljen, se je ob neuspešnih primerih dvorjenja poslužil zalezovanja kot izhoda v sili, brezupnega malikovanja in čaščenja bodoče ljubljene osebe, a le redki so uspeli. Tudi zato, ker doslej na ŽVPL-u še nismo napisali tega priročnika.

Ker je zalezovanje šport posebne vrste, se bomo tega priročnika lotili sistematično. Govorili bomo o objektu zalezovanja (moškem/ženski), pristopih, glasbi, kakršno poslušajo zalezovalci, nasvetih, trikih, o vsem ostalem, kar mora pravi zalezovalec vedeti preden se požene v to dogodivščino, in nazadnje o slabih svareh, ki vam jih lahko zalezovanje prinese. Najprej pa k osnovam ...

Osnove zalezovanja

Zalezovalec/ka (angleško stalker) je oseba, ki zaradi kakršnihkoli vzgibov zalezuje drugo osebo, ki jo ponavadi obožuje do nezavesti. Zalezovalci in zalezovalke so v principu čisto navadni ljudje, ki pa so zaradi različnih razlogov padli tako globoko, da so namesto klasičnega osvajanja kot primarno tehniko uporabili zalezovanje. Zalezovanje bi torej lahko opredelili kot:

  • zasledovanje (peš, s kolesom, v avtu, avtobusu, ...),
  • pisanje pisemc, SMS-jev, nadležne elektronske in navadne pošte,
  • kupovanje rož, dreves, okrasnih grmov in skulptur nožev,
  • naključno srečevanje na vseh mogočih žurih, v vseh mogočih lokalih, diskotekah, jahalnih šolah, plavalnih klubih, fitness klubih, ...
  • fotografiranje, opazovanje s pomočjo daljnogledov, teleskopov, periskopov, ...
  • obešanje povečanih fotografij na stene zalezovalčeve sobe,
  • vse ostale oblike terorja nad drugo osebo, ki niso enake fizičnemu napadu nanjo (ali pač!).

Veliki mojstri zalezovanja vse zgoraj omenjeno početje začinijo še z drobnimi domislicami, ki jih namenijo tisti osebi, ki jo trenutno zalezujejo. Če je na primer oseba ženskega spola z imenom Maja, bi se v zalezovalčeve možgane kaj hitro prikradla ideja, da jo dvakrat dnevno zasipa s štiklcom iz risanke Čebelica Maja na vsaj treh radijskih postajah!

Od vrtca do šole

Zalezovanje nas spremlja od prvih korakov do jeseni življenja. Zato je Svetovalni svet, ki rešuje vaše in naše agonije na ŽVPL-u pripravil manjšo raziskavo na to temo:

"Skoraj vsak Zemljan se vsaj enkrat v življenju vsaj za nekaj tednov prelevi v zalezovalca. To se lahko zgodi v vrtcu, ko se zatrapa v srčkano punčko iz oddelka Medvedkov, lahko v osnovni šoli, vendar ne pred tretjim razredom, ko se prvič divje zaljubi v najlepšo punco v razredu. Seveda ob tej priložnosti večkrat pogleduje za njo v razredu, naključno hodi v šolo po isti poti kot ona (v resnici pa na dan prepešači ovinek v skupni dolžini več kot 15 kilometrov), jo vabi na sladoled, šolske plese in na koncu mu morda končno uspe. Uspeh je ključnega pomena za vsakega zalezovalca, ker se, če je uspešen in si pridobi srce ljubljene in zalezovane mladenke, spremeni v čisto navadnega pionirja, ki ljubi svoje dekle!"

Svetovalni svet ŽVPL nadaljuje, da so obdobja zalezovanja najbolj frekventna v obdobju srednje šole, tako med fanti, kot med puncami. V tem času se tudi prvič pojavijo neke variacije zalezovanja pri nežnejšem spolu, predvsem se zanimajo za šolske športnike, frajerje, skratka kul tipe. Na drugi strani se za punce posebej zanima skoraj vsa piflarska, mozoljasta, očalasta in debelušna populacija! Največkrat vsak od zalezovalcev/zalezovalk vsaj za nekaj dni osvoji srce svoje tarče, vsaj za toliko časa, dokler ne ugotovi, kakšen tepka/tepec je željena oseba, in jo/ga pusti.

"Vsako zalezovanje po adolescentnem obdobju", še nadaljuje Svetovalni svet, "pa že lahko tretiramo kot potencialno nevarnost za našo družbo, saj so tovrstni zalezovalci že tako izpilili svoje prijeme, da lahko z gotovostjo trdimo, da so to pravzaprav ekstremni zalezovalci." To je tudi nekako vse iz tega izčrpnega poročila. Mi pa nadaljujemo z glasbo, ki jo poslušajo zalezovalci.

Glasba za zalezovalce

Nesporna himna vseh zalezovalcev je zagotovo Every Breath You Take skupine Police, v kateri je žvrgolel in basiral Sting. Srebrno medaljo v kategoriji "glasba za zalezovalce" je štiklc Build Me Up Buttercup zasedbe The Foundations, ki ste ga zagotovo slišali v filmu Nori na Mary.

Bron na lestvici Stalk-pops 20 pa si prav gotovo zasluži Living Next Door To Alice (ki ga izvajajo Smokie), četrto U2 z With Or Without You, od petega do dvanajstega mesta pa so si mesto na lestvici rezervirali The Beatles z Love Me Do, She Loves You, All My Loving, And I Love Her, Help, I Wanna Be Your Man, I Wanna Hold Your Hand in Please Please Me.

Zalezovalci zalezovalcem
Da vam postrežemo s podatki iz resničnega življenja, smo za vas izbrskali ortodoksni primer, ki govori o tem, da zalezovanje ni samo amaterski hobi, ampak šport najvišjega formata - in bi ga po mnenju nekaterih morali uvrstiti med olimpijske discipline. Identitete zalezovalca pa vam zaradi moralnih vprašanj ne bomo izdajali ... ker bi tako lahko postal tarča posmeha celotne spletne javnosti.

Primer šišenskega zalezovalca

Šišenski zalezovalec se je po nekem čudnem naključju zaljubil v šišensko dečvo, vendar njenega srca zaradi večih razlogov ni mogel osvojiti. Tako se je pojavljal v lokalih kot tisto dekle, pil pivo, sčasoma pa si je že pridobil telefonsko številko. Temu je sledilo obdobje telefonskega zalezovanja, ko je divje hotel in želel govoriti z dekletom in jo vsakič sproti povabiti ven.

Vendar se mu je pri izpovedi ljubezni vedno kaj "zataknilo": naključno se ga je napil kot zverina in mu je "dekle" ušlo, premalo se ga je napil in mu je srce padlo v hlače, ... Vendar mu ni bilo pomoči. Ponoči je pisal pisemca in jih zatikal za brisalec njenega avtomobila, metal v nabiralnik ... Njegovo zalezovanje se je še stopnjevalo: ugotovil je, da se je dekle rahlo distanciralo (beri: odselilo iz Šiške), vendar ni obupal, našel jo je in zalezoval naprej.

Višek pa je dosegel z dvema obiskoma pri njej doma. Prvič je ob treh zjutraj "v luft fuknu" njenega očeta, ko se je hotel pogovoriti z njo, a je ni bilo doma. Drugič jo je dobil doma (ob šestih zjutraj), očeta, ki se je javil na domofon, pa je pretental z argumentom, da je njen sošolec, ki bi rad samo zapiske. Takrat se je končalo.

Dekle je namreč spalo ... objeto s fantom ... in sanjalo sladke sanje. Punci je končno prekipelo in šišenskega zalezovalca je poslala v tri p***e materne, njemu pa se mu je končno posvetilo, da to dekle ne bo zanj in obupal je. Čez nekaj mesecev si je našel dekle in se fatalno zaljubil vanjo ... skupaj sta še danes.

Vsak zalezovalec se, glede na situacijo, v kateri je, odloči, kakšen pristop bo ubral pri zalezovanju. Prvenstvenega pomena je tu seveda dejstvo, kje se je zagledal v bodočo ljubljeno osebo in ali jo pozna ali ne - ponavadi ne, zato se bomo v naslednjem sestavku ukvarjali prav s pristopi kako odkriti, izslediti svojo žrtev ali kot pravimo v zalezovalskem žargonu fatalno ljubezen.

De(k)tektivski prijemi

Tu je stvar preprosta: čisto normalen moški/ženska v nekem trenutku sreča žensko/moškega, ki mu/ji je zelo všeč, zato se odloči, da bo poizkusil še kdaj srečati zgoraj omenjeno osebo. Tako pa je oseba že korak bližje profilu zalezovalca.

Ponavadi se tovrstni skoraj stalkerji poslužujejo sledečih trikov:zasledujejo žrtev do avtobusne postaje, tako da vedo iz katerega konca mesta je (glede na to, na kateri avtobus stopi). Tako pridobljena "informacija" vam lahko kaj hitro pade v vodo, če gre žrtev slučajno na obisk k babici.

Preverjajo imidž žrtve: če je to ženska, ki nosi hlače na zvonec in nahrbtnik posut z rožicami in napisi "Janis Joplin", "Make peace not war", "Stop testing on animals", bo zalezovalec sklepal, da je zagotovo hipijevka. Za hipije pa vemo, da so razpaseni povečini na gimnazijah (in ne na srednji kovinostrugarski), da večinoma hodijo v rockerske lokale (tipa Hound Dog, Orto, bivša Palma, ...), tako pa je možnost naključnega "srečanja" precej višja.

Spoznavajo se z žrtvinimi prijatelji ali poizvedujejo pri znancih po žrtvinem imenu, priimku, konfekcijski številki, številki GSM-ja, nebesnem znamenju, številki noge in najljubši jedi. Podatke kasneje statistično obdelajo in jih uporabijo za izdelovanje sakralnih kipov, kupovanje daril (obleke, rože, cedeji, ...), klicanje, pošiljanje SMS-ov, ...

Infiltrirajo se v žrtvino družbo: postanjeo del družbe, skupaj prijateljujejo z vsemi v družbi, plačujejo pijače celotni družbi in čakajo na trenutek, ko se bodo žrtvi približali in ji izlili svoje srce in dušo.

Uporabijo svoje zveze na MNZ za odkrivanje identitete, zasledujejo žrtev v avtomobilu, peš ali z avionom in vse ostale, že klišejske stvari, ki pa jih na tem mestu ne bomo omenjali.

Kako se otresti zalezovalca/ke?

Če ste slučajno postali žrtev zalezovalca/ke in bi se radi zalezovalca znebili (če se ga/je ne bi radi znebili, ga/jo rešite muk in mu/ji povejte, da vam je kul), je najslabša taktika ta, da se hočete zalezovalcu skrivati. Kot smo že omenili, so zalezovalci vsi po malem detektivi, zato ta prijem kar pozabite, razen če bi radi vse vaše dosedanje življenje obesili na klin in se preselili v Wyoming (Wisconsin, ZDA). Pa še tu obstaja velika verjetnost, da vas bo zalezovalec (s pomočjo interneta, kontroliranja bančnih računov in GPS-ja) slej ko prej izsledil in vam še naprej grenil življenje.

Vse kar lahko naredite je to, da zalezovalca postavite na realna tla, mu poveste, kaj si res mislite o njem/njej ... a pozor ... ne "šparajte" z besedami, naj bodo ostre, brutalne in divje, tudi če ne čisto resnične, važno je da ga/jo sesujejo do konca. Ko se bo pobral/a, bo najbrž že zalezoval/a kakšno drugo osebo ali pa se bo končno vdal/a v usodo. Če tudi to ne pomaga (kar pa težko verjamem), vam ni pomoči ... poročite se z njim/njo.

To bi bilo zaenkrat o zalezovanju vse. Če bi radi zvedeli še kaj več o zalezovanju pokomentirajte članek spodaj ali pa počakajte na izid leksikona za zalezovanje.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Žrtev zalezovalca / vir: flickr.com/photos/i_want_some15/ - thumbnail

Žrtev zalezovalca / vir: flickr.com/photos/i_want_some15/