.. / / / 25.06.2002

Mrtvi ali živi: Break 21

Break 21 je festival neuveljavljenih umetnikov, ki je v svojih zadnjih, petih edicijah deloval brez rdeče niti, letos pa se posveča smrti in življenju. Performansi so se dogajali tudi na odprtem, kar pa ni bilo všeč nekaterim stanovalcem Kersnikove. Bizarni body art performansi, samomori in prometne nesreče, animirani filmi za odrasle, potaplajanje na dah,spuščena kri, znoj in živalski kriki so en teden zahipnotizirali Ljubljano, masaker pa se bo nadaljeval do 7.julija. Neizpodbiten pečat slovenskega body art selektorja Krpana in tokrat zagrebških kustosinj - Olge Majcen in Sunčice Ostojić. Dogajanje v K4/6, Ateljeju 2050, Kinoteki in Koloseju.

Festival se je otvoril 18. junija, požegnala pa sta ga dva performansa.
Niko Raes iz Belgije je v ateljeju 2050 razstavljal svoje pobrito in v gips namakano telo, ki se je krčevito zvijalo pod vplivom vrvi, katere so objemale njegove okončine.Spremljala sta ga dva muskontarja, ki sta navrgla par morbidnih dubov, ti so v mračni in soparni atmosferi še kako jemali dih.

Tempo je nadaljeval performans potetoviranega Avstrijca Didija Bruckmayerja, ki je na odru pred vhodom v Šterko oralno obdeloval mikrofon ter spuščal shizofrene živalske krike. Vokalna kakofonija je zopet aktivirala nadebudne prebivalce Kersnikove, ki so spustili par petard in kamenjali obiskovalce...

Ljubljana še ni bila bolj urbana....

V petek je sledil ogled, (za podpisano) prvega, krvavega performansa. Starleta - Britanaka Kira O'Riley, ki je razstavila svoje golo telo in ga začela estetsko lepiti z belim lepilnim trakom. Za vse občutljive duše, ki umaknejo pogled že ob rutinskem odvzemu krvi iz prsta,
je bilo masakriranje telesa v zadušnem in zašvicanem ateljeju 2050 vsekakor izziv tedna.

Med duše spet spadam spodaj podpisana, ki sem zdržala vse do konca predstave, ko je performerka Kira, krvaveča po vsem telesu zapustila prizorišče. Sama sem jo odnesla z lažjo slabostjo, ki jo je pospremilo vrtenje v glavi in s kontempliranjem, kaj bo uboga odpičenka počela, dokler ji Kristusove rane ne prekrije strjena plazma.

Glej ga zlomka - ko sem srkala svoje pivce na Metelkovi, se je dotična O'Reileyeva dama prikazala v lični opravi, ki je skrivala vse zadane rane ter se prepustila magiji petkove noči???!!!

Presenečenja se nadaljujejo v tem tednu, ko se bo tematika, ki je prvi teden označevala smrt, sprevrgla v fuzijo smrti in življenja, tretji teden pa bo zaznamovalo življenje.

Priporočam ogled kratkih filmov, video-loungov,spletne umetnosti (www.suicidejournal.org, www.jimpunk.com, www.mouchette.org, www.subtle.net/carrier) animiranih filmov, modne revije ter končnega performensa Franka B iz Britanije, ki bo postregel z sveže izstisnjeno krvjo. Uaaauuuu spuuuki!!!!!!

Objemite najbližje žrtveno jagnje in se prepustite programu Breaka 21.
Najbližjo pot najdete na www.break21.org

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Break 21 - thumbnail

Break 21