.. / / / 28.10.2001

Nekaj novega iz "Japčka"

Megakorporacija Apple Computer Inc., ki je svetu poklonila Macintoshe, se je po neverjetnem uspehu ter revoluciji z iMac-i odločila, da bo zakorakala tudi na področje digitalne glasbe. To pot je predstavila nekaj povsem "novega". Gre za prenosni aparat za reprodukcijo glasbenih datotek,na žalost samo za uporabnike Mac-ov.

iPod, kakor je ime noviteti izpod prstov "Jabolka", je po velikosti primerljiv s povprečnim kompletom igralnih kart in lahko shrani okoli 1000 glasbenih datotek ob vzdržljivosti baterij do deset ur.!

Velika pomanjkljivost iPod-a je, da dobro deluje samo na Macintosh-evih računalnikih, poleg seveda kar zasoljene cene, ki znaša 399 am. dolarjev, kar je skoraj za 150 dolarjev več od ostalih podobnih naprav. Softwareski del potreben za obratovanje iPod-a je iTunes-jukebox - program, ki je predinštaliran na vseh novejših Macintosh-ih. Velika prednost iPod-a pa je hramba tudi drugih digitalnih zapisov in ne samo MP3-jev.

Tako lahko nadebudni lastnik iPod-a prenaša vse vrste datotek na svojem iPod-u, katere z vmesnikom Firewire resnično hitro pretoči iz svojega računalnika na iPod, in če k temu dodamo še trdi disk v velikost 5 GB, dobimo res dobro napravico za prenos podatkov.

iPod je bil dolgo najbolj varovana skrivnost raziskovalnih laboratorijev Appla, prav tako je bil tudi na spisku najbolj pričakovanih novih stvari s strani "Japčka", pa vendar ni povsem opravičil dolgega pričakovanja, saj je velika večina pričakovala nekaj tako glamuroznega kot so bili iMac-i. In kaj smo dobili???

Na žalost gre za mnogo predrag MP3 predvajalnik, ki je ekskluzivno dostopen samo Mac-ovim uporabnikom in nikomur drugemu. Tako obstaja velika verjetnost, da se bo iPod pridružil vsem ostalim Applovim polomom kot so Cube in Newton. Seveda pa obstaja tudi druga pot, ki pa bo verjetno morala obsegati občutno pocenitev izdelka ter PC verzijo iPod-a.

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

iPod - thumbnail

iPod