.. / / / 17.05.2001

Odvisnost od minolovca

V tem članku želim opisati nekaj tipičnih znakov, ki kažejo na to, da ste z igro, ki jo Gates brezplačno prilaga programu Windows, bolestno zasvojeni. Če vsaj polovico simptomov poznate, potem ste že v kritičnem stanju :-)

V praznih poljih, ki se odpirajo v naključnih oblikah začnete prepoznavati oblike držav in kontinentov. Imate občutek, da ste prav to, enako igro enkrat že igrali! Razmišljate o tem, da bi si kupili novo miško za dosego še boljših rezultatov. Ker že dolgo ne označujete več polj z zastavicami (to vzame seveda preveč časa) si želite imeti prijatelja, da bi vam šteje odkrite mine ter vas med igro opozarjal na čas, ki je pretekel.

Rezultat na malem polju imate pod 6 sekund. Program z igro ste že večkrat vrgli v smeti programa Windows, pa ste vedno pogledali le enkrat levo, enkrat desno, ga pobrali nazaj in igrali naprej. Ugotovili ste, da se čas ustavi, če se okno minimira (pomakne v delovno vrstico programa Windows) in tako ste pridobili pri veliki igri čas za počitek. Če se vam v prvih 8 sekundah igre ne odpre vsaj 60% polj, ne nadaljujete z igro. Veste, da je število polj 10min/64, 40min/256, 100min/480 in da zato prvi klik naleti na mino v 15.6%, 15.6% in 20.8%.

Zgodilo se vam je, da ste kliknili na polje z oznako 8!!!!! Priznate, da ko ste dosegli svoj najboljši rezultat, da vam ni bilo jasno, zakaj je že konec. Jezite se, ker imate občutek, da ste zelo kvalitetno igrali, čas pa govori drugače. Zavedate se dveh problemov:

  1. raznese vas,
  2. tudi če vas nebi razneslo, ste za rekord že prepozni. Za vajo in analizo igre ste tekmovali v naslednjih disciplinah:
    • kdo lahko večkrat naključno klikne v prazen prostor, preden ga raznese,
    • kdo reši več iger zapored od prvega klika naprej.

Razmišljate o organizaciji turnirja v različnih disciplinah. Jezi vas, da iste igre ne morete še enkrat ponoviti, ali se v isti igri ne morete primerjati s prijateljem. Skoraj verjamete, da gre za psihološko sprogramirano igro, ki je narejena tako, da prav takrat, ko igrate že več kot 2 uri vklopi opcijo, da je prvi klik vedno mina :-(

Po vsem tem ste končno igro izbrisali tudi iz koša, vendar vas ob ponovni inštalaciji Windowsow nič ni moglo zaustaviti!

***

Microsoft (r) Minolovec je zaščiten s strani podjetja Microsoft (c) 1981 - 2001, avtorja aplikacije pa sta Robert Donner in Curt Johnson.

-- Bojan Cvetrežnik

Bojan je poleg tega, da je zasvojen z minolovcem tudi velik glasbenik (viola, violina, minolovec, ...) in (so)ustanovitelj skupine TerraFolk (opomba urednika).

Minolovec / Minesweeper - thumbnail

Minolovec / Minesweeper