.. / / / 18.05.1998

Novi prometni zakon, ali zakaj na kolo?

V prvih dneh maja so nas oblasti naše male države razveselile z novim prometnim zakonom, ki pa zagotovo ni razveselil naših voznikov. Ker je med vozniki (tudi) kar nekaj žurerjev vam uredništvo ŽVPL-a predlaga naslednjo rešitev: kolo.

Ni rečeno, da vas možje postave ne bodo ustavili, oz. vam ponudili alkotest, vendar je verjetnost takega dogodka mnogo manjša (ena proti dva na dvestosedeminšestdeset tisoč sedmstodeveto). Prav tako vam skoraj ne bo grozila nevarnost nepravilnega parkiranja in skoraj zagotovo odvoz vozila s pajkom, ne bo se vam treba obremenjevati z zapenjanjem varnostnih pasov, konstantnimi prometnimi zamaški in cestnimi zaporami. Rešeni boste tudi mukotrpnega iskanja parkirnega prostora, še več, pripeljali se boste le par korakov pred vaš željen cilj.

Z gotovostjo lahko trdimo, da je udeležba v verižnem trčenju skoraj neverjetna, prav tako je s prekoračitvijo omejitve hitrosti, vsaj radar vas zagotovo ne bo izsledil, za kar se imate zahvaliti obliki kolesa in konstituciji vašega telesa. Vendar vas naprošamo, da kljub vsem prednostim kolesarjenja upoštevate cestno prometne predpise, saj so le ti spisani za varnost nas vseh.

Vas pa moramo opozoriti tudi na slabosti kolesarjenja. Če boste silo vaših nog prekomerno prenašali na pedala, bo vaša hitrost nedvomno večja, vendar se s tem povečuje tudi verjetnost pojava neprijetnih vonjav pod vašo pazduho, oz. prekomernega prehajanja tekočine skozi pore vaše kože, kar pa ima lahko na zmenku z lepšim spolom precej neprijetne posledice.

Lahko se vam recimo zgodi (kar ne bo nič čudno), da bo oseba s katero ste zmenjeni, danes sedela nasproti in ne ob vam. Zato je edini predlog sledeč: ne upirajte se v pedala z vso silo, raje si za pot vzemite minuto, dve več.

Druga nevarnost, ki preži na vas , kot lastnika bicikla je ta, da vam vaše prevozno sredstvo ukradejo. Zato bodite vedno opremljeni z osnovno protivlomno opremo: ključavnico, blokado belance in alarmom. Bicikla nikoli ne puščajte na sumljivih mestih (temne, neprometne ulice,...).

Preden se odpravljate na pot s kolesom se ozrite še skozi okno, saj je vožnja najbolj priporočljiva v nedeževnih vremenskih razmerah, v nasprotnem primeru pa iz omare le izbrskajte tisti stari dežni plašč?

Četrta in po našem mnenju zadnja nevarnost je izguba ravnotežja, ki se rada pripeti v fazi vračanja domov.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Ilustracija iz članka Novi prometni zakon, ali zakaj na kolo - thumbnail

Ilustracija iz članka Novi prometni zakon, ali zakaj na kolo

Foto: Davorin Pavlica