.. / / / 25.12.2008 12:16

O žveplenobni luknji in novem ŽVPL-u

Na starem ŽVPL-ovem forumu sem nekoč definiral žveplenobno hitrost in gre nekako takole: žveplenobna hitrost je približno obratno sorazmerna svetlobni hitrosti ali pa obratno - po domače, včasih najhitrejši, včasih pa tako frekventni kot Helijev komet, ... ŽVPL-a ni udarila samo žveplenobna hitrost ampak je zaradi nje padel v žveplenobno luknjo!

V dnevih pred 2. velikim ŽVPL mrkom* se nam je ŽVPL-ovim dopisnikom in fotografom redno dogajalo, da smo zamujali z oddajanjem člankov oz. fotografij, konec leta pa je cel ŽVPL-jev strežnik padel v žveplenobno luknjo (definicija: žveplenobna luknja je boljša kot črna luknja, saj črna luknja posesa vso materijo za vase za zmeraj, žveplenobna luknja pa po določeni količini žveplenobnega časa izpljune večino materije nazaj, vendar v rahlo čudni obliki.

In tako se je zgodilo tudi z ŽVPL-om ... po 2. velikem ŽVPL-ovem mrku* so se podatki pretakali z diska na disk, se urejali, sortirali, prebirali, konvertirali, kodne tabele so se razblinile in prepisale, da je nastalo na tisoče čudnih člankov zmešanih s kopico čudnih imen in kratic ... ŽVPL je očitno potreboval rešitelja.

Epska saga ...

Več junakov iz različnih držav (Djangolandija, Drupaloton, Wordpresija, ...), a na koncu je ŽVPL iz skorajšnje pogube rešil Vini in njegov zvesti spremljevalec VPO! Rešitelj ŽVPL-a je to postal bolj kot ne po nesreči, 13. novembra na Spletnih uricah je po nekaj bambujih popizdil in rekel, da bo ON tisti, ki bo naredil raketo, ki bo rešila ŽVPL iz žveplenobne luknje (Had je pa vse sčivkal že čez nekaj minut) ...

Po nekaj tednih, nekaj medvedih, nekaj bambujih, kar nekaj to-do-jih, oblikovnih rešitvah za izdelavo rakete (nekaj jih lahko vidite na ŽVPL-ovem Twitter kanalu), veliko vrstic HTML in CSS popravkov in še več PHP kode in enormnega pritiska veselega Decembra je bila raketa sestavljena in ŽVPL je bil rešen.

R kot raketa

Tak kot ga vidite je ŽVPL v fazi 3.0 alfa R, kjer R pomeni raketa (ja tista raketa, ki je rešila ŽVPL v zgoraj napisani zgodbici). To da ŽVPL rešen in da po treh letih stoji, ne pomeni, da smo z razvojem končali. Čaka nas in vas še veliko nadgradenj funkcionalnosti, uporabniške in oblikovne izkušnje, da se boste vi, obiskovalci ŽVPL-a z veseljem vračali nanj kot pred toliko leti.

Upamo, da vam je prenovljen ŽVPL všeč in da boste na njem dobili informacije ki vas zanimajo, mi pa upamo, da bomo še dolgo delali za vas (vsaj do 3. ŽVPL-ovega mrka).

* 2. veliki ŽVPL-ov mrk se je zgodil med 6. decembrom 2005 in 31. decembrom 2008, ko je na ŽVPL-u sevala velika praznina ...

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Žveplenobna luknja (foto: josuasomba.wordpress.com) - thumbnail

Žveplenobna luknja (foto: josuasomba.wordpress.com)